2015/1 – EN MÄSTARE SKA KORAS

cropped-cropped-pesligan_logonyast1.png

Det börjar dra ihop sig för ännu ett avgörande av den prestigefyllda PES-Ligan Västerås. Två välmeriterade kombatanter  gör upp mot två uppstickare i ett raffinerat drama utan given utgång. Detta är förutsättningarna.

1. FC Hajduk Hökåsen, 31 p, +21 mål.

Kommentar: Har det bästa utgångsläget men också ett mycket tufft spelschema. Möter både ACH och Jokers på bortaplan. Den senare i sista omgången i vad som kan bli en direkt avgörande match om guldet. Ställs även mot rutinerade MFF och formstarka Dynamo Haga.

Segerchans: 50 %

2. Gidde Jokers FC, 27 p, +16 mål.

Kommentar: Avslutar mot ett på pappret överkomligt motstånd. Förutom matchen mot Hajduk (som man ofta besegrar på hemmaplan) ställs man även emot lag som Sevalla och Skultuna. Den tuffaste matchen på förhand blir bortamötet med Real Brandthovda som vann säsongens första möte lagen emellan.

Segerchans: 35 %

3. AC Haga, 25 p, + 23 mål.

Kommentar: Har bäst formkurva av alla lag och har trots poängdifferensen uppåt en liten chans på titeln. Stöter på tufft motstånd i form av Hajduk, MFF och Real Brandthovda och måste besegra alla tre. En outsider.

Segerchans: 10 %

4. Real Brandthovda, 23 p, +13 mål.

Kommentar: Även om chanserna till ligaguld är minimala, finns de fortfarande där. Måste gå på knock och lär behöva ta full pott och samtidigt hoppas på poängtapp av övriga topplag. Har både ACH och Jokers på hemmaplan och kan vid vinster där plocka viktiga poäng.

Segerchans: 5 %

Övriga lag är för långt efter för att räknas in i guldstriden. I botten slåss främst Sevalla, Skultuna och Irsta om att undvika jumboplatsen och den kampen blir intressant at följa. Sjundeplacerade Bjurhovda siktar säkerligen uppåt i tabellen men kan få svårt att nå upp till Dynamo Haga som har fem poäng tillgodo. Dynamo är i sin tur två poäng bakom ett MFF som säkerligen vill avsluta en i deras ögon medioker säsong på bästa sätt.

Morgondagens drabbning blir kulmen på en lång och intressant säsong som ur flera perspektiv varit den bästa någonsin. Aldrig tidigare har tio klubbar gjort upp om titeln under rådande förutsättningar och frågan är om Hajduk tar sin åttonde, Jokers sin tredje eller om vi får en helt ny mästare. Kring midnatt natten till söndag får vi svaret.

Simon Pank