AC HAGA SENSATIONELLA MÄSTARE

haga

Inför kvällen talades det mycket om jättematchen som skulle äga rum i sista spelomgången. Den mellan Gidde Jokers och Hajduk Hökåsen som skulle avgöra vem som vann ligan. Nu fick den matchen en helt annan karaktär, tack vare en klubb vars manager körde sitt eget race och aldrig vände sig om för att titta bakåt.

Hajduk Hökåsen och Gidde Jokers,  fick båda sämsta möjliga start med förluster mot Bjurhovda och Skultuna. Chockförluster som skulle bjuda in övriga titelaspiranter i racet. AC Haga och Real Brandthovda som skuggat tätt bakom, vann samtidigt och plötsligt var ligan rekordjämn. Alla de fyra topplagen inom fyra poäng med fem ovissa omgångar kvar att spela.

Omgång 14 bjöd på segrar för Hajduk och ACH samtidigt som Jokers och Real kryssade på Santiago Brandthovdabeu. De två förstnämnda gjorde alltså ett litet ryck och avståndet dem emellan var i detta läge tre poäng. De skulle dock mötas redan i nästa omgång då Hagaklubben tog emot mesta mästarna på hemmaplan. Stämningen inför mötet var upptrissad och skulle ACH vinna hade de titeln i egna händer – med tre matcher kvar att spela och bättre målskillnad. Det var nog i denna stund han började tro på det på riktigt, Isak Göthsson. Laget var tryggt i sitt eget spel och man gjorde vad som krävdes för att vinna. Man spelade kanske inte den finaste fotbollen, men den solklart mest effektiva. Försvarspelet, med Thiago Silva i spetsen, hade var oklanderligt så långt och man hade släppt in klart minst mål av alla. Thiago Silva som lämnat just Hajduk inför föregående säsong i ett rakt byte mot Neymar, var en klippa och den laget lutade sig emot. Hajduks maskineri hade samtidigt hackat och det fina spel man visat upp tidigare under säsongen var som bortblåst. ACH vann matchen med 4-1 och nu började även folk runtomkring tro på att sensationen faktiskt kunde slå in.

Samtidigt hade Jokers och Brandthovda vunnit sina matcher och getingboet var fortfarande intakt, nu med tre matcher kvar. I omgång 16 visade ACH återigen klass när man hade sin på pappret svåraste match kvar, borta mot Real Brandthovda. Här släcktes den senares titeldrömmar då Haga vann med 2-0. Man kan lugnt säga att Haga även hade marginalerna på sin sida då Hajduk samtidigt förlorade på övertid mott MFF och Jokers bara fick med sig ett kryss mot Bjurhovda. I detta läge verkade titeln klar – men det skulle komma ytterligare en twist.

MFF som fått igång spelet mot Hajduk, passade av bara farten på att besegra ett guldfrossande Haga och ge de jagande lagen ytterligare en chans. Hajduk och Jokers som samtidigt hade vunnit behövde dock hjälp av Sevalla i sista omgången för att fortfarande ha möjlighet att vinna. Sevalla gjorde ett ärligt försök och brände två frilägen och hade ett skott i ribban från nära håll. Det räckte dock inte och effektiva ACH kunde ta ytterligare en seger och avgöra ligan i sista omgången. 2-0 slutade matchen och fansen stormade ett fullsatt Bro Park och rykte med sig grästuvor och stolar från läktarna som minnen.

Det blev alltså AC Haga som drog det längsta strået – och tog hem klubbens första ligatitel. Sensationellt starkt av en klubb som under sina två första säsonger endast lyckats vinna enstaka matcher. Denna gång vann man 13 av 18 vilket till slut räckte hela vägen. För att sätta det i perspektiv måste det rankas på samma nivå som när Kaiserslautern vann Bundesliga ´97 som nykomlingar och Greklands EM-seger från 2004. En riktig jävla skräll, alltså.

Hur jättematchen slutade? 2-2 vilket också förkunnade att Hajduk slutade på andra plats och Jokers tredje. Men fokus från allmänheten var denna kväll på annat håll.

Erik Diva