ÅTERUPPLIVAT MFF TOPPAR TABELLEN

mffSex år har passerat sedan den en gång hyllade managern Robin Berglund tog sitt MFF hela vägen till klubbens fjärde och senaste ligatitel. Den rödblå delen av Västerås har sedan dess tvingats se bittra och långlivade rivaler som Gidde Jokers och Hajduk Hökåsen fira med Pescetton och utöka sina troféskåp. Ingen kunde egentligen förutse att en ökenvandring komma skulle och att den skulle bli så förbaskat lång. 

Mälardalen FF har inlett 2017/2 strålande med full pott (18p) efter sex spelade matcher. Men det är inte bara poängskörden och det fina offensiva spelet som imponerar. Till denna säsong har Berglund och MFF funderat mycket kring den mentala biten och hittat ett fokus och en skärpa som man tidigare saknat. Spelarna vet att de kan vinna varje match och enligt uppgifter har klubben bytt ut flera stabsmedlemmar som levt på gamla meriter. Omstruktureringarna har sannerligen haft inverkan och detta manifesterades inte minst i den fantastiska 0-4 segern mot dubbla regerande mästarna AC Haga på Nya Ringvallen.

Harry “hurricane” Kane, som under säsongsinledningen förpassat Benzema till bänken, har inlett strålande och toppar skytteligan med nio fullträffar. Jesé Rodriguez, som även han spelat till sig en ordinarie tröja, har tackat för förtroendet med fem gjorda mål. Berglund har under flera säsonger i etapper föryngrat laget och kanske hittat en stomme som redan nu kan vara med och slåss om guldet. Det är givetvis väldigt tidigt att spekulera, men fortsätter man i samma spår kan det bli svårt för övriga utmanare att hinna ikapp.

FC Hajduk, som i tränarenkäten tippades som vinnare, har även de inlett säsongen bra. Man skuggar endast två poäng bakom och är också ännu obesgrade. Därefter följer i tur och ordning Dynamo Haga (13p), AC Haga (10p), Irsta BK (9p), Gidde Jokers (7p), Skultuna Rangers (7p) och Västerås City (7p) innan vi når Champions League-strecket.  Är ACH på väg ner i en svacka? Vi får nog avvakta ett par omgångar till innan vi fäller det utlåtandet.

Under strecket finner på nionde plats ett IFK Hökåsen (5p) som utifrån sina förutsättningar fått en finfin start på säsongen. Daniel Winge är säkerligen nöjd om klubben kan fortsätta vara med och hugga på en CL-plats. Grannklubbarna Bjurhovda (4p) och Brandthovda (1p) är troligen mer missnöjda med placeringarna 10 och 11 och har båda uttalade mål från styrelsen om att vara regelbundna CL-klubbar. Det är många poäng kvar att spela om och tabellen är långt ifrån huggen i sten. Jumboplacerade Bäckby (1p) saknade manager Gangstad senast pga skada och fick nöja sig med orutinerade förmågor på bänken.

Det är ännu obekräftat när i mars månad nästa spelkväll går av stapeln. Fansen väntar på besked med skyhögt intresse, inte minst då de efterlängtade cuperna äntligen drar igång.

Simon Pank