DOKUMENT: AC HAGA

diego costa

Det kan svänga fort i PES, det visste vi. Redan förra säsongen såg vi ett Bjurhovda som överträffade sig självt och hade allt i sina egna händer med fem matcher kvar att spela. Nu räckte de inte hela vägen, men slutade på en hedrande andraplats långt högre än vad alla förhandstips sagt. Men undrar om inte AC Hagas resa är än mer förbluffande.

Första gången vi fick bekanta oss med Isak Göthsson tog vi en promenad i stadsdelen haga och pratade om lagbygget och hans förväntningar inför säsong 2014/1. Så sa han då:

“Med respekt för de större klubbarna tror jag inte det är realistiskt att prata om ligaguld redan nu. Men får vi en bra start och hittar spelet tror jag att våra giftiga talanger kan överraska. Alla är extremt taggade och sugna på att visa upp sig”.

Något ligaguld blev det definitivt inte den gången, långt därifrån. Klubben slutade sist med marginal men Göthsson förblev positiv i media och pratade om hur de satsade på att förbättra sig till nästa säsong. Inför 2014/2 hade han tradat bort brassestjärnan Neymar som floppat, mot världsbacken Thiago Silva som tillsammans med David Luiz skulle svetsa samman ett försvar som läckte värre en Estonias bogvisir. Men succén uteblev igen och man slutade ånyo som jumbo. Kritiken mot Göthsson över resultaten och inte minst valet att släppa Neymar var massiv. En av de spelare som fått motta mest kritik var anfallaren som värvats in för att ersätta just Neymar, Diego Costa. Brassespanjoren som på kort tid fått ryktet om sig att vara en målmaskin, mäktade endast med två mål på hela säsongen och var inte i närheten av konkurrenten Lewandowskis rekord på åtta mål från säsongen innan. Mot slutet placerades han ofta på bänken och ryktades vara en av de spelare som skulle ryka inför draften, där endast fem spelare (+3 U22) skulle få behållas.

Draften drog igång och till mångas förvåning var han en av de spelare som skulle få stanna. Bollsäkre innermittfältaren Modric hade exempelvis fått lämna tillsammans med andra stora namn som Marcelo och Lewandowski.

“Där i den vevan kände jag någonstans att det vände. Jag var i ett bra flyt fotbollsmässigt på träningarna och rent psykologiskt fick jag en boost av att tränaren visade att han ville satsa på mig. Jag är mycket tacksam över att Göthsson behöll mig i truppen och jag hoppas att jag har betalat tillbaka en del för det förtroende han gav mig”.

Och betalat tillbaka har han gjort med ränta. Klubben gör en kanonsäsong mot alla odds och Costa har hittills dunkat in 16 baljor vilket räcker till en andraplats i skytteligan. Med sex matcher kvar att spela har man fortfarande chans på ligatiteln, något som lär glädja hagaklubbens fans som törstat efter framgång. En intervju med Göthsson efter första ligamatchen mot Irsta BK visar hur han tror på sin anfallare, trots att han även denna gång lämnat planen mållös. Han verkar ha en föraning om vad som komma skall.

https://www.youtube.com/watch?v=zMrrSb1B0r4

Bjurhovda United befinner denna säsong sig på tabellens undre halva. Det är inte lätt att följa upp en kanonsäsong med en lika bra eller bättre. Är AC Haga en klubb som etablerar sig i toppen på längre sikt eller är säsongens framgångar en engångsföreteelse? Ser man till dagsform och utvecklingskurva talar mycket för det. Men för att ta till en beprövad klyscha, den som lever får se.

Simon Pank