GIGANTERNA DOMINERAR – IGEN

giganterna

Då var äntligen säsong 2016/2 igång. Och som vi vant oss vid de senaste åren är det samma tre “giganter” som toppar tabellen efter den första spelkvällen.

Säsong 2016/2 är speciell då ett historiskt stort antal klubbar deltar. Aldrig tidigare har tolv klubbar varit delaktiga samtidigt och många såg fram emot säsongen med spänd förväntan. Hur bra är nykomlingarna? Kommer någon klubb överraska och blanda sig i toppstriden?

Det är såkart för tidigt att dra några slutsatser, men redan nu ser toppen ut ungefär som den brukar. Topp tre; FC Hajduk Hökåsen, AC Haga och Gidde Jokers. De usual suspects, de gamla rävarna eller FC Barcelona, Real Madrid och Bayern Munchen om ni så vill. Giganterna.

Dessa tre har sedan den nya tideräkningen (2014/1) delat på de fem ligatitlar som det spelats om. Hajduk och Jokers har vunnit två var och ACH sin hittills enda. Ingen annan klubb har egentligen varit nära och det vore i det långa loppet sunt för ligan med en uppstickare som på allvar kan ta upp kampen.

Med en fjärdedel av säsongen spelad toppar regerande mästarna Hajduk tabellen med 16p, en före ovan nämnda utmanare. Där bakom finns två klubbar inom räckhåll och kanske kan Real Brandthovda (13p) eller MFF (12p) smyga med bakom eller rent av passera mot slutet. Just dessa två klubbar har båda hög potential i sina bästa stunder men måste minimera svackorna som har en tendens att bli för långa.

Ett hopp på fem poäng nedåt och på sjätte plats hittar vi fjolårsfyran Dynamo Haga (7p) som inte kan vara helt nöjda med sin premiärkväll. Dynamo har höga ambitioner och vill likt sjuan Skultuna Rangers (7p) placera sig betydligt högre upp i tabellen. Det blir spännande att se hur säsongen fortlöper för dessa klubbar som måste plocka in många poäng om de vill avancera i tabellen.

På åttonde och nionde plats hittar vi klubbar som säkerligen är nöjda med sina prestationer. Fjolårsjumbon IFK Hökåsen (6p) har redan tagit nästan lika många poäng som på hela förra säsongen och nykomlingen Västerås City (6p) vann sin premiärmatch och följde senare upp med en imponerande seger över klassiska PES-Ligaklubben Bjurhovda United. Tiondeplacerade United (4p) vill säkert helst glömma premiären då sjukdom och huvudvärksbekymmer ödelagde klubbens möjligheter att följa upp den fina tredjeplatsen från 2016/1. Förhoppningsvis kan man resa sig och sikta in sig på en plats på övre halvan när säsongen skall summeras.

I botten finner vi Irsta BK (4p) och Bäckby United (0p). Irsta som fortsatt har svårt att vinna matcher, har i alla fall fått igång målskyttet. 4-1 segern över Dynamo Haga var imponerande och målskillnaden på 9-15 är mindre “dålig” än den brukar vara vid denna tidpunkt på säsongen. Nykomlingen Bäckby United hade en tuff kväll och parollen “se och lära” passar väl in i sammanhanget här.

Simon Pank