JOKERS TAR TÄTEN – REKORDSTARK DEFENSIV

JONKENGidde Jokers FC är tillbaka på tronen. Eller ja, i alla fall i halvtid. Tre gånger tidigare har man stått pall hela vägen och mycket talar för att man gör det igen. Rekordmycket.

Med trippla regerande mästarlaget AC Haga ute ur leken (på semester), kändes striden om ligaguldet på förhand mer öppen än vanligt. Det talades mycket om Hajduk och MFF, eller möjligen Skultuna och Dynamo, bland expertisen som titelaspiranter. Inte alls lika mycket talades det om Gidde Jokers FC, en gigant i ligans historia. Det är förvisso kanske inte heller så konstigt då man på senare tid inte alls kommit upp i den nivå man nådde under storhetstiden (2013-2015). Klubben slutade visserligen på andra plats säsong 2016/2, men har utöver det som bäst placerat sig som femma sedan senaste ligatiteln, 2015/2. Förra säsongen spoilerades av interna stridigheter och regelbrott som resulterade i att klubben diskvalificerades och fick lämna walk over.

Nu har man dock hittat rätt igen. Defensivt. Noll insläppta mål på elva matcher i ligan och en i Europa League. Trots att inga noteringar finns på antal insläppta mål efter halva säsonger, kan vi nog konstatera att det är ett rekord. Bläddrar vi tillbaka i historieböckerna för att hitta minst antal insläppta mål efter full säsong, får vi gå tillbaka till säsong 2015/1 då AC Haga släppte in 11. Det rekordet är alltså rejält i farozonen. Utöver de fläckfria insatserna av inte minst Cech i kassen och Koscielny och Bonucci i mittlåset, har spelet kanske inte stämt hundraprocentigt offensivt. Det har dock fungerat tillräckligt för att vinna matcher. 9 segrar och två oavgjorda på endast 13 mål framåt är facit så långt.

Bakom Jokers placerar sig i tur och ordning de väntade topplagen Hajduk, MFF och Dynamo, 4 respektive 6 och 6 poäng bakom. Klart inom räckhåll med mycket kvar att spela om. Johan Lindbloms Bjurhovda är nog utöver Jokers insats det kanske största utropstecknet med sin fina femteplats, också de i slagläge på titeln. Några poäng bakom finner vi Real Brandthovda på en stabil sjätteplats.

På undre halvan och ovanför CL-strecket med “luft” både uppåt och nedåt huserar Irsta BK som sjua och Skultuna Rangers som åtta. Båda siktar högre och kanske framförallt Rangers och Söderholm som hade en blytung kväll senast. Under strecket hittar vi slutligen Västerås City, Mälarstrand United samt IFK Hökåsen. Rykten har gjort gällande att Citys manager Andersson väntas hålla presskonferens de närmaste dagarna och ännu är orsaken till denna okänd. Fortsättning lär följa.

Skribent: Simon Pank