MFF FORTSATT I TOPP – REKORDJÄMN TÄTSTRID

cropped-pesligan_logonyast_liten.pngHalva säsongen spelad med fem lag inom fem poäng i toppen av tabellen. Säsong 2017/2 ser ut att bli den jämnaste i mannaminne.

MFF som inledde säsongen fantastiskt starkt med 18 poäng av 18 möjliga, bibehåller greppet och ledningen i tabellen. Två förluster senast har dock minskat gapet nedåt och då framförallt till hagaklubbarna som båda stod för nästintill fläckfria insatser. Strax bakom dem skuggar Skultuna Rangers och Hajduk Hökåsen och mycket talar för att 2017/2 blir en nagelbitare ända in i slutet.

Vi har tidigare vant oss vid att två, tre eller möjligtvis fyra klubbar seglat iväg poängmässigt till ointagliga avstånd och slutligen gjort upp om titeln. Aldrig tidigare har en klubb som varit utanför topp tre halvvägs in på säsongen gått hela vägen och vunnit. Det känns fullt möjligt och nästa spelkväll blir oerhört intressant ur flera aspekter.

Är MFF tillräckligt bra för att hålla hela vägen, eller hamnar de i en svacka? Gör man det blir man uppkäkade direkt och det farligaste rovdjuret som lurar i vassen är kanske trots allt AC Haga som metodiskt jobbat sig uppåt i tabellen. Får de vittring är de extremt poängsnåla och fokuserade på uppgiften. Dynamo Haga som slutade på en stark tredjeplats senast är även de på jakt efter finare utmärkelser och tar steg efter steg i rätt riktning. Dynamo kan mycket väl gå hela vägen om man lyckas behålla nerverna i balans. Rangers och Hajduk som är några poäng bakom får givetvis ses som outsiders, men är absolut inte borträknade än. Skultuna kan med sin frejdiga offensiv slå vem som helst och Hajduk är med sin rutin en institution i ligan även om det offensiva spelet hackat betänkligt.

Irsta BK gör en fin säsong och befinner sig i ett ingenmansland med fyra poäng upp och fyra poäng ned till närmsta motståndare. Med nio poäng ned till CL-strecket ser man ut att kunna säkra en plats till den finaste cupen till nästa säsong. På trygg mark befinner sig även Lindbloms Bjurhovda som lär blicka uppåt i tabellen med siktet inställt på IBK.

I nuläget tampas fyra klubbar kring det prestigefyllda CL-strecket där endast Västerås City befinner sig på säker mark. En, två och tre poäng bakom jagar i tur och ordning IFK Hökåsen, Real Brandthovda och Gidde Jokers i en strid som kan mycket väl kan bli lika raffinerad som striden om guldet. Lyckas Jokers få med sin manager till matcherna bör de klara utmaningen även om motståndet inte är att förringa. Skulle Jokers i slutändan missa CL måste det dock ses som en skräll. Bäckby har det fortsatt tufft i botten även om målen framåt börjar trilla in allt oftare.

Skytteligan toppas av Skultunas Aubameyang med 15 fullträffar. Strax bakom följer Kane (14), Lewandowski (13) och Diego Costa (12).

Champions League har nått semifinalfasen och kvartsfinalerna bjöd på ett par skrällar. Real Brandthovda som haft det tungt i ligaspelet bortabesegrade Hajduk 0-1 och är vidare tillsammans med Bjurhovda som fick med sig 1-3 mot Rangers på Skultuna IP. MFF vann den svårtippade uppgörelsen med Dynamo 2-0 och AC Haga fick w.o. då Jokers tvingats lämna återbud. Lottning inför semifinalerna sker inom de närmaste dagarna.

I Europa League spelades endast en av semifinalerna då matchen City-IBK sköts upp på grund av dåliga väderförhållanden. I den andra semifinalen besegrade Winges IFK Hökåsen Bäckby United med 2-0 och är därmed klara för final.

PES-Ligan är hetare än någonsin, följ upplösningen av säsongen med PES-Bladet!

Skribent: Simon Pank