Category: PESLIGAN 2020

HISTORIK SEDAN 2015/1

Säsong 2015/1 blev startskottet för den senaste och nuvarande epoken inom PES-Ligan Västerås. Ligan byggdes om och ut och expanderade från 6 till 10 klubbar. Några säsonger har vi även varit så många som 12 deltagande klubbar i ligan. Sedan dess har vi även sparat statistik för både klubbar och individuella spelare. Nedan följer en detaljerad genomgång!

KLUBBSTATISTIK

Ligatitlar sedan 2015/1

Sju klubbar delar i nuläget på 32 titlar. Fem har vunnit ligan och av dem har FC Hajduk, Mälardalen FF, Gidde Jokers och Lokomotiv Klockartorpet tagit med sig titlar från tidigare epoker. Detta för att påvisa att ligan har existerat länge och att dåtidens bataljer fortfarande har betydelse, trots att många nya klubbar anslutit på vägen. FC Hajduk (som varit med längst) stoltserar med hela 12 titlar, före en triad bestående av MFF, ACH och Jokers. Med cuptitlar inräknat har de fem var. Alla dessa vill naturligtvis nå först till 5 ligatitlar som innebär en extra förnäm utmärkelse i form av en stjärna ovanför emblemet på klubbens matchställ. Lokomotiv skuggar med sina tre titlar före Bjurhovda och Västerås City som har en titel var.

Ligaplaceringar sedan 2015/1

Följer man klubbarnas utvecklingslinjer kan man tydligt se formtendenser över tid. Tydligt är att tre klubbar sticker ut; AC Haga, FC Hajduk Hökåsen och Gidde Jokers FC. AC Haga har vunnit ligan fyra gånger på de åtta senaste säsongerna och FC Hajduk har aldrig placerat sig sämre än på tredje plats. MFF har de tre senaste säsongerna ryckt upp sig rejält liksom Bjurhovda de två senaste. Skultuna Rangers hade en peak 2016-2017 och Irsta BK har sakta med säkert förbättrat sin placering. Vi har även tagit med klubbar som lämnat ligan för att tydliggöra vilket avtryck de gjorde och visa att de alltid har en plats i ligans historieskrivning.

Antalet inspelade poäng sedan 2015/1

På åtta säsonger hinner man spela många matcher. Och då varje seger är värd tre poäng hinner man samla många poäng på vägen. FC Hajduk toppar All-time tabellen med sina 385 inspelade poäng. AC Haga och Gidde Jokers som innehar 2:a och 4:e plats har båda fått varsin säsong spoilerad av olika skäl och kunde säkerligen haft en bättre poängskörd. De lag som deltagit under samtliga säsonger är; FCH, ACH, MFF, GJS, BJU, SKR och IBK. Övriga klubbar har varierande antal färre spelade matcher vilket gör att tabellen inte ger en rättvis bild av klubbarnas egentliga styrkeförhållanden. Det tabellen visar är enbart hur många poäng varje klubb spelat in sedan 2015/1.

Antalet inspelade poäng dividerat på antalet säsonger i ligan

Detta diagram ämnar ge en mer rättvis bild av hur starka klubbarna varit i ligaspelet under den tid de deltagit. Då de flesta klubbarna deltagit under flerparten av säsongerna är variationerna inte jättestora jämfört med föregående bild. Värt att notera är att Lokomotiv Klockartorpet (som gör sin blott andra säsong sedan återkomsten) placerar sig betydligt högre här. FC Hajduk och ACH toppar som väntat medan Sevalla FC, Bäckby United och Mälarstrand United utgör bottenskiktet.

SPELARSTATISTIK

Antal gjorda mål sedan säsong 2015/1

PES-Ligans spelarstatistik har alltid tillfört ligan en extra dimension och varit spännande att följa över tid. Ett tag noterades utöver mål, assist och poäng även gula och röda kort samt matchens lirare. Tittar vi på antalet gjorda mål ser vi att endast en spelare nått över drömgränsen på 200 mål, FCH:s Ronaldo. Ytterligare åtta spelare har passerat 100 mål. AC Haga och Skultuna Rangers har flest spelare på denna topp-15 lista med 3 st. Det är väldigt jämnt på flera positioner där spelare ofta byter plats med varandra. Detta beror mycket på hur starkt laget är vid tidpunkten och hur managern trivs med spelaren i det aktuella PES-spelet. Kommer Diego Costa nånsin ifatt Ronaldo? Och kommer Lukaku och Kane med sin relativa ungdom hinna passera toppnamnen när deras egna karriärer summeras?

Antalet assists sedan 2015/1

AC Haga har alltid producerat många poäng framåt. Det har ofta handlat om tre spelare i form av Diego Costa, Lukaku och Hazard. Assistligan toppas av den sistnämnde som kanske inte alltid fått det beröm han förtjänat i skuggan av de andra två. I övrigt ser vi idel storstjärnor och toppnamn inom PES-Ligan. Neymar har assisterat många av Ronaldos baljor genom åren och Aguero, Messi, Benzema och Aubameyang är bäst i sina respektive klubbar både vad gäller mål och assist. Klasspelare.

Antalet poäng sedan 2015/1

Det är givetvis samma namn som figurerar i poängligan som i de två föregående. Det är väldigt jämnt i den absoluta toppen där Diego Costa sakta men säkert närmat sig en åldrande Ronaldo. Endast åtta poäng skiljer dem åt i nuläget. Drygt femtio poäng senare finner vi ett koppel av namn som börjar närma sig 200-strecket. Benzema och kanske framförallt Kane, som gått bra denna säsong, avancerar med stora steg. Lewandowski har dock tappat farten något sedan klubbytet till Mälarstrand United.

Tankar från Simon Pank:

Detta var en kul och intressant analys att skriva. Förhoppningsvis får jag möjlighet att återkomma framöver när ytterligare några säsonger har avverkats. Det känns ovisst att sia om framtiden och jag har svårt att se någon utöver “de fem stora” som redan vunnit ligatitlar vinner ligan på kort sikt. Jag hoppas att jag har fel då ligan skulle må bra av en ny segrare. Jag sticker ut hakan och hävdar att Bjurhovda och Johan Lindblom har vunnit ligan inom fem säsonger och att även Lokomotiv Klockartorpet har utökat sitt titelskåp tills dess.

Simon Pank

HAJDUK TOPPAR EN HALTANDE TABELL

Spelkväll #5 bjöd på många spännande matcher och ett avslut för höstsäsongen. Andra halvan väntar i vad som kan bli en mycket rafflande säsong. Hela 7 klubbar har faktiskt fortfarande möjlighet att vara med och göra upp om “Lo Pescetto” när säsongen skall summeras i maj.

Inför kvällen hade AC Haga skaffat sig ett inspirerande utgångsläge med ett gap på fyra poäng ned till de då jagande Gidde Jokers FC och FC Hajduk Hökåsen. Men efter den sensationella hemmaförlusten mot Irsta BK fick man till slut se sig passerat av regerande mesta mästarlaget FC Hajduk. Man har visserligen en match mindre spelad och kan vid vinst återta ledningen med en poäng, men tendensen pekar ändå på att ACH har en del att jobba med. Målskyttet hackar och Isak Göthsson var inte alls nöjd med lagets prestation under kvällen. Hajduk stod å sin sida för en spektakulär kväll med fyra segrar och hela 13-0 i målskillnad. Mest imponerande var man kanske i 3-0 segern borta mot Lokomotiv. Har de äntligen träffat rätt efter den något knackiga inledningen av säsongen?

FC Hajduk Hökåsens guldklimp, Mbappé, sätter spiken i kistan på Lokomotivstadion.

Kanske är det dessa två lag som slutligen gör upp om titeln. ACH vann deras enda spelade möte denna säsong och man har även två hemmamöten kvar i kalendern. Dessa kan bli avgörande.

Gidde Jokers hade även de likt ACH en tung kväll. Hemmaförlust 0-2 mot Lokomotiv Klockartorpet och 0-0 mot ett inspirerat Irsta BK. Viktiga poäng gick förlorade och man ser faktiskt i dagsläget inte längre ut att vara den pragmatiskt segertuggande vinstmaskin vi vande oss vid under storhetstiden 2013-2016. Man är dock bara sex poäng från förstaplatsen och med 18 omgångar kvar kan som bekant mycket ännu hända.

I samma sits befinner sig även Lokomotiv Klockartorpet och Mälardalen FF. Sex respektive sju poäng upp till täten på en halv säsong är en fullt möjlig uppgift om spelet stämmer. Men ett par förluster kan å andra sidan bli ödesdigra och generera en på sikt alltför brant uppförsbacke. Blir spelkväll #6 vändpunkten eller början till slutet på dessa storklubbars titelambitioner?

Som tabellen ser ut nu kan det hela utmynna i ett raffinerat triangeldrama om den tredje och sista direktplatsen till Mästarcupen 2021.

Vilka klubbar kan utöver dessa då fortfarande räknas in i titelfajten? Skultuna Rangers haltar efter betänkligt med bara 13 spelade matcher på kontot. Man har dock en spännande tabellrad och kan vid idel segrar i de 5 släpande matcherna ta sig hela vägen upp till en tredjeplats. Säsongen lever alltså i allra högsta grad även om inte många bollar får studsa fel. Högstanivån finns där, det vet vi sedan tidigare.

Johan Lindbloms Bjurhovda har även de i teorin möjlighet att blanda sig i leken. Men en alltför ojämn start på säsongen har satt dem i ett tufft utgångsläge. Behöver redan nästa spelkväll rada upp segrar för att på allvar betraktas som en fullvärdig titelaspirant.

Irsta BK befinner sig i något av ett ingenmansland, en bit bakom Bjurhovda, men långt framför de två jumbolagen, IFK Hökåsen och Mälarstrand United. En horribel start på säsongen omöjliggjorde en framskjuten placering, men tendensen mot slutet har varit väldigt lovande. Segrar mot topplagen FC Hajduk och AC Haga talar sitt tydliga språk om att högstanivån på Irsta BK är väldigt hög. IBK kan bli att räkna med på allvar till nästa säsong.

Manés kyliga 2-1 mål i IBK:s chockseger mot AC Haga.

IFK och Mälarstrand har fortsatt sin egna interna uppgörelse i botten av tabellen. Precis som tidigare visar sig IFK vara den starkare av de två. De har dock inte mycket att sätta emot övriga klubbar poängmässigt, även om IFK de senaste spelkvällarna börjat plocka en och annan poäng även mot övriga lag.

Erik Diva