FÖRHANDSTIPSET: PLATS 1

Det börjar dra ihop sig till säsongsstart i PES-Ligan Västerås. För att även dra igång snacket har PES-Bladet bestämt sig för att göra ett förhandstips där klubbarna rankas utifrån fyra parameterar. Klubbarna belönas med poäng utifrån den position de har inom varje kategori från 1-10, där plats 1 givetvis är bäst. Den klubb med lägst poäng hamnar i slutändan högst upp i förhandstipset. Vilka är då dessa fyra parametrar?

  1. Spelartruppens styrka – Medelskickligheten på spelartruppen.
  2. Experternas åsikt – Experter tippar hur ligan slutar. Tipsen slås ihop och ett genomsnitt kalkyleras.
  3. Managerns skicklighet – Samma experter rankar ligans managers. Ett genomsnitt av deras personliga rankinglistor.
  4. Den historiska aspekten – Hur tunga meriter klubbarna har. Antalet titlar räknas. Skulle två eller flera klubbar ha lika många avgör antal poäng i All-time-tabellen.

PES-Bladet rankar på plats 1…

FC HAJDUK HÖKÅSEN

  • Grundad: 2010
  • Manager: Kalle Mårtens
  • Säsonger: 10
  • Ligatitlar: 10
  • Cuptitlar: 3
  • Färger: Grön/Svart/Vit

SPELARTRUPPENS STYRKA – 1p

FC Hajduk Hökåsen är PES-Ligans starkaste lag på pappret. Det kryllar av profilstarka spelare på nästan varje position och manager Kalle Mårtens tvingas ofta bänka spelare som säkerligen varit givna i de andra klubbarnas startelvor. Mårtens lägger stor vikt på scouting och värvar gärna redan halvetablerade spelare han ser vidare utvecklingspotential i. Klubbens bärande spelare är målvakten Jan Oblak, mittlåset bestående av Pique och Alaba, det fysiska innermittfältet med Casemiro och Pogba och stjärntriaden Ronaldo/Neymar/Mbappé i anfallet. Utöver dessa konkurrerar spelare som Dybala, Gnabry, Frankie De Jong och Gimenez om platser i startelvan. Till denna säsong tappade man även stora namn som Griezmann och Kroos som dock hade haft svårt att ta plats mot slutet av guldsäsongen. Dessa ersattes av mer lovande Lautaro Martinez och Goretzka som får ses som backupspelare tills vidare. FC Hajduk Hökåsens medelskill är 86,0 och medelåldern 26,9. För detaljerad info, klicka på bilden nedan för att se i hög upplösning.

EXPERTERNAS ÅSIKT – 1p

FC Hajduk är dubbel regerande ligamästare och i styrelserummen på Hajduk Arena är nog humöret på topp i dessa dagar. Klubben stod för en fantastisk säsong både poäng- och spelmässigt när 2019-års triumf försvarades. Inte mycket har hänt med startelvan till denna säsong och Mårtens har nog en förhoppning om att serien ska starta på samma sätt som den slutade för de grönsvartrandiga. En klassisk farhåga är dock att en viss mättnadskänsla infinner sig och det är inte ovanligt att klubbar som vunnit flera år i rad till slut går en svagare säsong till mötes. PES-Bladets experter är dock i hög grad överens om att Hajduk ännu inte är där. Det finns fortfarande mycket kvar att vinna och åstadkomma för att sätta ett än djupare avtryck i historieskrivningen. Att återupprepa AC Hagas bedrift från 2017/1 och vinna dubbeln (Ligan och Mästarcupen) under samma säsong sägs vara Mårtens mål för 2021. FC Hajduk Hökåsen tippas av expertpanelen att vinna ligan även denna säsong.

MANAGERNS SKICKLIGHET – 1p

Kalle Mårtens är den mest rutinerade managern av alla i ligan och har varit med sedan starten 1999. Sju av hans tio titlar erövrades innan 2015/1 då den nuvarande epokens statistiska räknesystem inrättades och en del menar att det är orättvist att dessa titlar fortfarande får räknas. Dock gäller detta fler klubbar som vunnit och då ligans historia är en viktig del av dess arv, får de stå kvar. Mårtens förespråkar en passningsorienterad fotboll där han vill kombinera sig fram och inte sällan använda kanterna. Defensivt vill han gärna göra laget kompakt och stänga av ytorna i mitten. När den taktiska planen fungerar får han med hjälp av sina skickliga spelare ofta igång bra flyt i anfallsspelet och kan skölja på med våg efter våg. Hade denna sammanställning gjorts innan säsong 2019 är det inte alls lika säkert att Mårtens hamnat i topp. Han har medflyt för tillfället och så småningom vänder det, heter det ju. Men mot bakgrund av de tunga historiska meriterna och de två senaste ligagulden rankar expertpanelen honom som ligans bästa manager just nu.

DEN HISTORISKA ASPEKTEN – 1p

Vi har redan nämnt det, FC Hajduk Hökåsen har vunnit 10 ligatitlar i PES-Ligan. Lägg till tre cuptriumfer och den totala titelskörden landar på 13. Men det är man bäst av alla med marginal. Hajduk är ligans mest framgångsrika klubb genom tiderna.

SAMMANFATTNING

FC Hajduk Hökåsen har vunnit flest titlar, har den starkaste truppen och mest formstarke managern. Möjligtvis kan en reaktion uppstå efter en framgångsrik period, men manager Mårtens verkar fast besluten att förlänga segertåget. Lyckas han vara ödmjuk och intala sina spelare att fortsätta ta jobbet har klubben goda möjligheter att återupprepa fjolårets ligatriumf. I detta förhandstips hamnar FC Hajduk på första plats.

FÖRHANDSTIPSET INFÖR SÄSONG 2021

1 – FC HAJDUK HÖKÅSEN – 4p

2 – GIDDE JOKERS FC – 8p

3 – LOKOMOTIV KLOCKARTORPET – 17p

4 – AC HAGA – 18p

5 – BJURHOVDA UNITED – 20p

6 – MÄLARDALEN FF – 23p

7 – IRSTA BK – 27p

8 – IFK HÖKÅSEN – 31p

9 – REAL BRANDTHOVDA – 32p

10 – RÅBY ROVERS – 40p

Skribenter: Erik Diva & Simon Pank