FÖRHANDSTIPSET: PLATS 2

Det börjar dra ihop sig till säsongsstart i PES-Ligan Västerås. För att även dra igång snacket har PES-Bladet bestämt sig för att göra ett förhandstips där klubbarna rankas utifrån fyra parameterar. Klubbarna belönas med poäng utifrån den position de har inom varje kategori från 1-10, där plats 1 givetvis är bäst. Den klubb med lägst poäng hamnar i slutändan högst upp i förhandstipset. Vilka är då dessa fyra parametrar?

  1. Spelartruppens styrka – Medelskickligheten på spelartruppen.
  2. Experternas åsikt – Experter tippar hur ligan slutar. Tipsen slås ihop och ett genomsnitt kalkyleras.
  3. Managerns skicklighet – Samma experter rankar ligans managers. Ett genomsnitt av deras personliga rankinglistor.
  4. Den historiska aspekten – Hur tunga meriter klubbarna har. Antalet titlar räknas. Skulle två eller flera klubbar ha lika många avgör antal poäng i All-time-tabellen.

PES-Bladet rankar på plats 2…

GIDDE JOKERS FC

  • Grundad: 2010
  • Manager: Marcus Johansson
  • Säsonger: 10
  • Ligatitlar: 4
  • Cuptitlar: 2
  • Färger: Gul/Röd/Blå

SPELARTRUPPENS STYRKA – 2p

Marcus “Bortförklaringen” Johansson är en elev av den gamla skolan vad gäller lagbyggande. Det gamla ordspråket “If it ain’t broke, don’t fix it”, stämmer ganska bra in på hans transferfilosofi. Johansson är den manager i ligan som värvar minst men som samtidigt alltid har ett av ligans starkaste lag. Hur går det ihop? Förmodligen har han en väldigt god känsla för vilka spelare som kommer hålla en hög nivå över tid och behöver därför inte plocka in 5-6 nya ansikten till varje säsong. Och skulle en spelare stagnera i utvecklingen ger han det en säsong till. Om det är någon han tror på. Ryggraden i Gidde Jokers består av målvakten Courtois, ett jämnt och stabilt mittförsvar där alla fyra mittbackar kan alternera, defensive balansmittfältaren Partey som fått enormt förtroende och klubbikonen Kun Aguero i anfallet. Utöver dessa matchas offensiva spelare som Heung-Min Son, Isco, Bale, och Douglas Costa flitigt. På vänsterflanken forsar skotten Robertson fram likt ett pendeltåg i rusningstrafik. Ett par intressanta nyförvärv är Miralem Pjanic och Kingsley Coman. Johanssons trupp är ligans näst starkaste med en medelskill på 85,2. Det är också den äldsta med marginal och snart måste även Johansson börja fundera på en generationsväxling. Om än motvilligt. För detaljerad info, klicka på bilden nedan för att se i hög upplösning.

EXPERTERNAS ÅSIKT – 2p

Gidde Jokers har sedan första titeln i ligan 2013, konstant varit ett topplag. Alltid tunga att möta och välorganiserade defensivt. Förra säsongen slutade med en tredjeplats, mycket beroende på att man kryssade bort sig och tappade många “onödiga” poäng. Men kanske är de många oavgjorda matcherna ett tecken på att offensiven inte är riktigt så vass som den behöver vara. Tidigare var samarbetet mellan Aguero och Ibrahimovic (kort och snabb/stor och stark) snudd på ostoppbart och man har haft väldigt svårt att ersätta den långe svensken sedan han lämnade klubben. Storväxte Edin Dzeko har floppat och kanske får man tänka i nya banor kring hur man formerar laget. För lyckas Jokers på nytt få igång ett fungerade och effektivt anfallsspel blir man mycket svårslagna. Det kan lite likt Bjurhovda United vara en av de sista möjligheterna denna generation Jokersspelare får att åter vinna titeln och det kan fungera som en motiverande faktor. PES-Bladets experter tror att Jokers blir att räkna med och ser dem som den främste utmanaren till regerande mästarlaget FC Hajduk.

MANAGERNS SKICKLIGHET – 2p

Något Johansson ofta återkommer till i intervjuer är hur viktig en välfungerande defensiv är i PES-Ligan. När hans defensiva matchplan fungerar som han tänkt sig kan det vara ofantligt svårt om inte omöjligt att få hål på Jokers. Johansson är en cynisk taktiker ut i fingerspetsarna som inte drar sig för att verbalt få sina motståndare ur balans. Han är kanske inte den mest ödmjuke managern i ligan och skulle få svårt att toppa några populäritetslistor. När han väl förlorar är det sällan hans fel. Öknamnet “Bortförklaringen” säger kanske det mesta. Dock går det inte att blunda för resultaten som genom åren varit enastående. Hamnar väldigt sällan utanför topp-3 och har sedan den första titeln plockat hem ytterligare tre, varav den senaste erövrades 2018. Johansson är en komplett PES-manager som säkerligen kommer fortsätta hugga på titlar och tugga mot motståndare i många år framöver. Enligt expertpanelen är han i denna stund ligans näst främste.

DEN HISTORISKA ASPEKTEN – 2p

När Gidde Jokers senast bärgade sin första titel i den nystartade Aroscupen blev de den andra klubben genom tiderna att passera fem titlar. Johansson lämnade därmed Isak Göthsson och Robin Berglund bakom sig och är numera manager för den näst mest framgångsrika klubben i PES-Ligans historia.

SAMMANFATTNING

Gidde Jokers tar i detta förhandstips plats som solklar tvåa. Näst bäst i samtliga kategorier borde innebära att de har väldigt goda möjligheter att göra bra ifrån sig. Lyckas man utveckla sitt anfallsspel och samtidigt befästa sitt defensiva fort får motståndarna stora problem.

FÖRHANDSTIPSET INFÖR SÄSONG 2021

1

2 – GIDDE JOKERS FC – 8p

3 – LOKOMOTIV KLOCKARTORPET – 17p

4 – AC HAGA – 18p

5 – BJURHOVDA UNITED – 20p

6 – MÄLARDALEN FF – 23p

7 – IRSTA BK – 27p

8 – IFK HÖKÅSEN – 31p

9 – REAL BRANDTHOVDA – 32p

10 – RÅBY ROVERS – 40p

Skribenter: Erik Diva & Simon Pank