FÖRHANDSTIPSET: PLATS 3

Det börjar dra ihop sig till säsongsstart i PES-Ligan Västerås. För att även dra igång snacket har PES-Bladet bestämt sig för att göra ett förhandstips där klubbarna rankas utifrån fyra parameterar. Klubbarna belönas med poäng utifrån den position de har inom varje kategori från 1-10, där plats 1 givetvis är bäst. Den klubb med lägst poäng hamnar i slutändan högst upp i förhandstipset. Vilka är då dessa fyra parametrar?

  1. Spelartruppens styrka – Medelskickligheten på spelartruppen.
  2. Experternas åsikt – Experter tippar hur ligan slutar. Tipsen slås ihop och ett genomsnitt kalkyleras.
  3. Managerns skicklighet – Samma experter rankar ligans managers. Ett genomsnitt av deras personliga rankinglistor.
  4. Den historiska aspekten – Hur tunga meriter klubbarna har. Antalet titlar räknas. Skulle två eller flera klubbar ha lika många avgör antal poäng i All-time-tabellen.

PES-Bladet rankar på plats 3…

LOKOMOTIV KLOCKARTORPET

  • Grundad: 2010
  • Manager: Sebastian Jangholt
  • Säsonger: 2 (comeback 2019)
  • Ligatitlar: 2
  • Cuptitlar: 2
  • Färger: Gul/Svart/Vit

SPELARTRUPPENS STYRKA – 3p

Sebastian Jangholt har gjort ett kanonjobb med den spelartrupp han själv plockade ihop till sin återkomst i ligan inför säsong 2019. Förutsättningarna i den draften var inte de bästa då väldigt få högstatus-spelare fanns tillgängliga. Nu två år senare har lyckats höja lagets medelskill med 0,8 och samtidigt sänka medelåldern med 0,7. Och jämför man de två trupperna spelare för spelare är det tydligt att han tagit många välgrundade beslut för att landa i den trupp han har idag. Elva spelare är kvar sedan dess och av dem sticker målvakten Alisson, mittbacken Koulibaly, mittfältseleganten Thiago Alcantara och strikern Ciro Immobile ut lite extra. Och då har vi inte ens nämnt managerns egna favorit, argentinaren Alejandro “Papu” Gomez. Till förra året anslöt det defensiva ankaret Rodri och profilstarka yttern Di Maria och till i år lyckades man knyta till sig så fina namn som Leroy Sané och Riyad Mahrez. Truppen har både blivit bredare och spetsigare och är fint fördelad över samtliga lagdelar. Lokomotiv Klockartorpet har PES-Ligans tredje starkaste trupp med en medelskill på 85,0. För detaljerad info, klicka på bilden nedan för att se i hög upplösning.

EXPERTERNAS ÅSIKT – 5p

Lokomotiv Klockartorpet fick till slut vika sig till förmån för Gidde Jokers i en tät kamp om tredjeplatsen säsong 2020. Men man gjorde på det hela taget en fin säsong som också kröntes av segern i Mästarcupen, där man slog ut ligavinnarna Hajduk i semifinal och besegrade Mälardalen FF i finalen. Men manager Jangholt är inte den som nöjer sig i första taget och gjorde aldrig någon hemlighet av att klubbens stora mål för säsongen var att vinna ligan. Och visst, det skulle inte vara en skräll om Lokomotiv gick hela vägen nästa säsong. Grundkapaciteten är hög och man faller sällan in i några djupa och långvariga svackor. Men PES-Bladets experter indikerar att man fortfarande har mer att bevisa för att på allvar ses som en av de största titelaspiranterna. Erfarenhet och rutin finns i massor men frågan är om man ännu efter det femåriga uppehållet klarar av att stapla tillräckligt långa segerrader för att spela ihop den mängd poäng som krävs. Klubbar som IFK Hökåsen och Irsta BK behöver besegras nästan varje gång och kanske blir det något kryss för mycket i den typen av matcher.

MANAGERNS SKICKLIGHET – 4p

Jangholt, som är en stor beundrare av den sydeuropeiska och sydamerikanska fotbollen, förespråkar ett possesionspel där man gärna sågar sig igenom motståndarna i trianglar för att hitta forwards med instick i straffområdet. Man slår sällan längre bollar även om vi ser dem något oftare idag än tidigare. För som pragmatiker tar han gärna in nya influenser att förädla och utveckla inom ramarna för klubbens ideologi. Jangholt är idag ett respekterat namn inom PES-Ligan, mycket på grund av att han vunnit den tidigare. Under den första sejouren mellan 2005 och 2013, lyckades han plocka hem pokalen vid två tillfällen och var nära vid flera. 2010 och 2012 blev till slut Lokomotivs år i en era som annars hade dominerats kraftigt av Mälardalen FF. Det kändes dock mer och mer som att framtiden låg i laget från Klockartorpets händer och om de stannat hade de nog haft goda möjligheter att vinna fler gånger. Nu är dock situationen annorlunda i en tid med fler slagkraftiga utmanare och experterna är ännu inte helt övertygade om Jangholts storhet i konkurrensen. Har han verkligen fler ligatitlar i sig? Han rankas för närvarande som den fjärde bästa managern i PES-Ligan.

DEN HISTORISKA ASPEKTEN – 5p

Lokomotiv Klockartorpet har vunnit ligan två gånger och har utöver det även mäktat med lika många triumfer i cupsammanhang. Med fyra titlar parkerar man på femte plats på listan över PES-Ligans mest framgångsrika klubbar.

SAMMANFATTNING

Sebastian Jangholt har byggt sig en stark trupp till denna säsong. Han sätter höga krav på sig själv och sina spelare och har alltid som målsättning att vinna. Men har man verkligen vad som krävs för att gå hela vägen? Enligt detta förhandstips förbättrar Lokomotiv sin position från förra säsongen och hamnar på en tredjeplats.

FÖRHANDSTIPSET INFÖR SÄSONG 2021

1

2

3 – LOKOMOTIV KLOCKARTORPET – 17p

4 – AC HAGA – 18p

5 – BJURHOVDA UNITED – 20p

6 – MÄLARDALEN FF – 23p

7 – IRSTA BK – 27p

8 – IFK HÖKÅSEN – 31p

9 – REAL BRANDTHOVDA – 32p

10 – RÅBY ROVERS – 40p

Skribenter: Erik Diva & Simon Pank