FÖRHANDSTIPSET: PLATS 4

Det börjar dra ihop sig till säsongsstart i PES-Ligan Västerås. För att även dra igång snacket har PES-Bladet bestämt sig för att göra ett förhandstips där klubbarna rankas utifrån fyra parameterar. Klubbarna belönas med poäng utifrån den position de har inom varje kategori från 1-10, där plats 1 givetvis är bäst. Den klubb med lägst poäng hamnar i slutändan högst upp i förhandstipset. Vilka är då dessa fyra parametrar?

  1. Spelartruppens styrka – Medelskickligheten på spelartruppen.
  2. Experternas åsikt – Experter tippar hur ligan slutar. Tipsen slås ihop och ett genomsnitt kalkyleras.
  3. Managerns skicklighet – Samma experter rankar ligans managers. Ett genomsnitt av deras personliga rankinglistor.
  4. Den historiska aspekten – Hur tunga meriter klubbarna har. Antalet titlar räknas. Skulle två eller flera klubbar ha lika många avgör antal poäng i All-time-tabellen.

PES-Bladet rankar på plats 4…

AC HAGA

  • Grundad: 2013
  • Manager: Isak Göthsson
  • Säsonger: 10
  • Ligatitlar: 4
  • Cuptitlar: 1
  • Färger: Ljusblå/Vit/Guld

SPELARTRUPPENS STYRKA – 9p

Även om Isak Göthsson ofta är aktiv på spelarmarknaden har hans spelartrupp de senaste säsongerna tappat markant i medelskill. Fokus har ofta lagts på att hitta unga talanger för framtiden och när de inte utvecklats i den riktning han hoppats har medelskillen sjunkit. Det är såklart alltid en gamble med att värva ofärdiga spelare och denna säsong är inget undantag. Spelare som Alphonso Davies, Aouar, Hudson-Odoi och nigerianske anfallaren Osimhen har alla plockats in med en ålder mellan 20-22 år. Denna uppsättning ACH-talanger känns dock vassare än på flera år och visst kan Göthsson äntligen ha prickat rätt. Och det kan komma att behövas. För det gamla ACH-gardet är inte alls lika starkt som på fornstora dar. Klubbikonen Diego Costa är numera mest med som utfyllnad och Eden Hazard är inte längre den spelare han var för ett par säsonger sedan. I backlinjen börjar Thiago Silva se gammal ut och mycket kommer hänga på klubbens två viktigaste spelare; Kanté på mittfältet och powerforwarden Lukaku. Lukaku kommer sin vana trogen att göra 20+ mål men frågan är om han har den uppbackning han behöver runtomkring sig. Ska Memphis Depay kliva in från start eller får Costa chansen på gamla meriter? ACH:s medelskill är 83,4 och därmed ligans näst svagaste. Med en medelålder på 26,3 är den samtidigt den yngsta och kanske är denna säsong vändpunkten mot ett starkare Haga framöver. För detaljerad info, klicka på bilden nedan för att se i hög upplösning.

EXPERTERNAS ÅSIKT – 3p

AC Haga byggde som bekant mellan 2015-2017 en dynasti som plockade hem fyra titlar på sex säsonger. Truppen var då otroligt stark och Göthsson hade hittat en formula som var till synes ostoppbar. Likt en maskin tuggade man sig igenom motståndet och tappade nästan aldrig onödiga poäng. Under säsong 2018/1 kom vändningen då Göthsson tvingades lämna W.O. till flera matcher på grund av utlandsresa. När man väl var tillbaka var säsongen redan förlorad och sedan dess har man inte riktigt gått att känna igen. Man är visserligen fortfarande ett topplag och såg länge ut att utmana Hajduk om guldet senast. Men när det väl skulle avgöras var man inte lika hänsynslös som tidigare och titeln gled dem ur händerna. Expertpanelen tippar ACH som ett topplag även i år, men inte som segrare utan på tredje plats. Storhetstiden är kanske över och möjligtvis får Göthsson vänja sig vid att inte längre vara huvudkandidat när titelaspiranterna diskuteras.

MANAGERNS SKICKLIGHET – 3p

Hade experterna tillfrågats för ett par år sedan är det mycket troligt att Göthsson hade kammat hem förstaplatsen. Han sågs då som ett stjärnskott på managerhimlen som på kort tid hade ritat om hela PES-kartan och uppdiktat nya sanningar som tvingat övriga managers att se sig i spegeln. Han var en Jurgen Klopp som stod på toppen av sin karriär. På senare tid har han mer sett ut som en José Mourinho. Inte fy skam, men det inger inte heller samma framtidstro som tidigare. Kanske har övriga managers kommit ikapp, lärt sig läsa han taktiska plan. Spelstilen påminner en del om Johan Lindbloms och innebär hög press och fokus på att komma till avslut så snabbt som möjligt. Inga krusiduller. Kan man som motståndare lära sig att stå rätt med laget och inte ge för stora ytor går det att försvara sig emot ACH:s anstormningar. Klart är dock att Isak Göthsson är en mycket skicklig manager som alltid ger hundra procent och har ett otroligt fokus i allt han gör. I denna ranking anses han för närvarande vara PES-Ligans tredje bästa manager.

DEN HISTORISKA ASPEKTEN – 3p

Ingen annan klubb har samlat så många troféer som ACH på lika kort tid. Fyra ligatitlar och en cuptitel innebär fem totalt och en delad tredjeplats med Mälardalen FF. Då man samlat fler poäng i All-time-tabellen petas MFF ner till fjärde plats. Hade man dock vunnit finalen i Aroscupen senast hade man varit ensam tvåa före Gidde Jokers FC. Så jämnt är det bakom dominanten FC Hajduk. AC Haga är för närvarande PES-Ligans tredje mest framgångsrika klubb genom tiderna.

SAMMANFATTNING

AC Haga är ett självskrivet topplag som har goda möjligheter att vara med och fajtas om titeln ändå in på mållinjen. Spelartruppen är en av de svagare i ligan och är egentligen det enda som talar emot. Hade den varit starkare hade man även hamnat högre upp i detta förhandstips. PES-Bladet rankar härmed AC Haga på fjärde plats i denna sammanställning.

FÖRHANDSTIPSET INFÖR SÄSONG 2021

1

2

3

4 – AC HAGA – 18p

5 – BJURHOVDA UNITED – 20p

6 – MÄLARDALEN FF – 23p

7 – IRSTA BK – 27p

8 – IFK HÖKÅSEN – 31p

9 – REAL BRANDTHOVDA – 32p

10 – RÅBY ROVERS – 40p

Skribenter: Erik Diva & Simon Pank