FÖRHANDSTIPSET: PLATS 5

Det börjar dra ihop sig till säsongsstart i PES-Ligan Västerås. För att även dra igång snacket har PES-Bladet bestämt sig för att göra ett förhandstips där klubbarna rankas utifrån fyra parameterar. Klubbarna belönas med poäng utifrån den position de har inom varje kategori från 1-10, där plats 1 givetvis är bäst. Den klubb med lägst poäng hamnar i slutändan högst upp i förhandstipset. Vilka är då dessa fyra parametrar?

  1. Spelartruppens styrka – Medelskickligheten på spelartruppen.
  2. Experternas åsikt – Experter tippar hur ligan slutar. Tipsen slås ihop och ett genomsnitt kalkyleras.
  3. Managerns skicklighet – Samma experter rankar ligans managers. Ett genomsnitt av deras personliga rankinglistor.
  4. Den historiska aspekten – Hur tunga meriter klubbarna har. Antalet titlar räknas. Skulle två eller flera klubbar ha lika många avgör antal poäng i All-time-tabellen.

PES-Bladet rankar på plats 5…

BJURHOVDA UNITED

  • Grundad: 2010
  • Manager: Johan Lindblom
  • Säsonger: 10
  • Ligatitlar: 0
  • Cuptitlar: 1
  • Färger: Vit/Grön/Svart

SPELARTRUPPENS STYRKA – 5p

Messi. Kanske räcker det att skriva så? Skämt åsido, men Bjurhovda vann faktiskt en gång i tiden dragkampen om den kanske bäste spelaren genom tiderna och har hållit hårt i honom sedan dess. Han har kanske inte varit den mest dominerande spelaren i poängligorna, men har alltid varit otroligt viktig och nyttig för klubben. Utöver Messi finner vi namn som Modric, Verratti, Marquinhos, De Ligt, Bernardo Silva och inte minst det senaste tillskottet, Lewandowski. Manager Lindblom har en mycket namnkunnig trupp som står sig väl mot vilket motstånd som helst. Men med en medelålder på 28 (ligans näst äldsta) kan årets upplaga av PES-Ligan vara en av de sista chanserna de får att vinna den första efterlängtade ligatiteln tillsammans. Truppens medelskill är 84,5 och med det ligans femte starkaste. Anfallet är den starkaste lagdelen och når så högt som topp-3. För detaljerad info, klicka på bilden nedan för att se i hög upplösning.

EXPERTERNAS ÅSIKT – 4p

På senare år har Bjurhovda på allvar etablerat sig på den övre halvan av tabellen. Förra säsongen blev en missräkning (6:a) och man lyckades inte leva upp till de numera högt ställda förväntningarna. Men förväntningarna är höga av en anledning och den är att Bjurhovda är väldigt bra. När man når sin fulla potential kan man besegra AC Haga med fyra bollar eller Irsta ned sex, som man gjorde ifjol. Men får man en dålig start kan siffrorna istället vara de omvända. Klubben, spelarna och managern saknar fortfarande en sista men ack så viktig pusselbit för att skapa en helhet; vinnarkultur. Att veta vad som krävs för att vinna ger självförtroende och en insikt om att man har vad som krävs för att hämta upp till synes omöjliga underlägen. Bjurhovda United behöver vinna titeln. PES-Bladets expertkommité tror på ett Bjurhovda på övre halvan, men inte bättre än en fjärdeplats. Dags nu att bevisa att man siktar högre än så.

MANAGERNS SKICKLIGHET – 5p

De som följt PES-Ligan under en längre tid har säkert hört detta tidigare. Johan Lindblom är praktexemplaret på vad man kan uppnå om man borrar ner huvudet och kör vidare, trots motgång på motgång. Aldrig ge upp. Det tog säkert ett par år innan han för första gången lyckades manövrera sitt lag fram till seger i en officiell ligamatch. Idag är det nog svårt att hitta någon motståndare han räds eller känner sig underlägsen. Rent taktiskt har Lindblom flera alternativa lösningar att plocka fram. Men vare sig det handlar om att nå en targetforward på huvudet eller kombinera sig fram på mitten är det genomgående inslaget att han så snabbt som möjligt vill få bollen till offensiv planhalva och komma till avslut. Effektivt anfallsspel är nyckelordet och det är inte ofta man ser Bjurhovda United rulla boll i backlinjen. I denna sammanställning har experterna rankat Lindblom som ligans femte bästa manager.

DEN HISTORISKA ASPEKTEN – 6p

Vi påpekade tidigare att det saknas vinnarkultur i Bjurhovda United. Nåja, man har faktiskt vunnit en cuptitel, säsong 2019. Den säsong då ligan var strukturerad utifrån ett cupformat istället för ligaspel. Alla titlar räknas och den för klubben upp på sjätte plats på listan över ligans mest framgångsrika klubbar.

SAMMANFATTNING

Bjurhovda har bra spelare, bra manager och överlag goda förutsättningar att lyckas. Tror man på sig själva tillräckligt mycket är klivet upp till den absoluta toppen inte så långt som man kanske kan tro. Men i extremt tuff konkurrens landar ändå Bjurhovda United på en stabil femteplats totalt i detta förhandstips.

FÖRHANDSTIPSET INFÖR SÄSONG 2021

1

2

3

4

5 – BJURHOVDA UNITED – 20p

6 – MÄLARDALEN FF – 23p

7 – IRSTA BK – 27p

8 – IFK HÖKÅSEN – 31p

9 – REAL BRANDTHOVDA – 32p

10 – RÅBY ROVERS – 40p

Skribenter: Erik Diva & Simon Pank