FÖRHANDSTIPSET: PLATS 6

Det börjar dra ihop sig till säsongsstart i PES-Ligan Västerås. För att även dra igång snacket har PES-Bladet bestämt sig för att göra ett förhandstips där klubbarna rankas utifrån fyra parameterar. Klubbarna belönas med poäng utifrån den position de har inom varje kategori från 1-10, där plats 1 givetvis är bäst. Den klubb med lägst poäng hamnar i slutändan högst upp i förhandstipset. Vilka är då dessa fyra parametrar?

  1. Spelartruppens styrka – Medelskickligheten på spelartruppen.
  2. Experternas åsikt – Experter tippar hur ligan slutar. Tipsen slås ihop och ett genomsnitt kalkyleras.
  3. Managerns skicklighet – Samma experter rankar ligans managers. Ett genomsnitt av deras personliga rankinglistor.
  4. Den historiska aspekten – Hur tunga meriter klubbarna har. Antalet titlar räknas. Skulle två eller flera klubbar ha lika många avgör antal poäng i All-time-tabellen.

PES-Bladet rankar på plats 6…

MÄLARDALEN FF

  • Grundad: 2010
  • Manager: Robin Berglund
  • Säsonger: 10
  • Ligatitlar: 4
  • Cuptitlar: 1
  • Färger: Röd/Blå/Vit

SPELARTRUPPENS STYRKA – 7p

MFF har som en av originalklubbarna haft möjlighet att bygga sin spelartrupp över tid. Så pass lång tid att många av klubbens forna stjärnor hunnit lägga skorna på hyllan. Att hävda att “lagbyggande” inte alltid varit manager Robin Berglunds favorituppgift bland arbetsuppgifterna är inte heller något att sticka under stolen med. Årets trupp måste ändå ses som stabil med flera bra spelare på olika positioner. Man har genomgått en viss föryngring och i stor utsträckning fortsatt att satsa nordiskt. Startelvan är stark med några toppar som når strax under 90-skillstrecket. Neuer i kassen utgör tillsammans med Kimmich på mitten och den senaste skytteligasegraren, Harry Kane, de allra största namnen. Fansens kelgris, Karim Benzema är fortfarande kvar och ser ut att vara en startspelare i konkurrens med en viss Zlatan Ibrahimovic som valdes i draften. Zlatans önskan om att få avsluta karriären i MFF är ändå ett visst mått på vilken dragningskraft klubben fortfarande har. Medelskillen på spelartruppen landar inför denna säsong på något blygsamma 84,0 och är den sjunde starkaste. För detaljerad info, klicka på bilden nedan för att se i hög upplösning.

EXPERTERNAS ÅSIKT – 6p

När vi nu tagit klivet in bland “the big six”-klubbarna blir det genast svårare att rangordna de som är kvar. Inte mycket skiljer de bästa åt och kvaliteten uppe i toppen av ligan är för närvarande extremt hög. Att just MFF rankas som sexa kan bara experterna som ligger bakom listan svara för. En tänkbar förklaring kan vara den svaga insatsen säsong 2020 som slutade med en femteplats hela 24 poäng bakom segrande FC Hajduk. Att man inte heller vunnit en ligatitel sedan 2011 kan vara en annan. Förblir MFF ett mittenlag eller har man seriösa ambitioner om att på riktigt utmana om ligatiteln igen? Enligt PES-Bladets experter blir inte denna säsong roligare än den förra.

MANAGERNS SKICKLIGHET – 6p

Robin Berglund betraktas som en av PES-Ligans absolut största profiler med mängder av erfarenhet och utmärkelser. Han har varit medlem i PES-Ligan sedan 2004 och hade sin absolut bästa period mellan 2008-2011 då han utan förbehåll ansågs vara ligans främste manager. Vad som hände sen går bara att spekulera i och landar kanske främst i att kvaliteten och konkurrensen höjdes avsevärt kring mitten av 10-talet. Att Berglunds motivation och vilja att utvecklas och blanda in nya taktiska element i sin formula inte varit tillräcklig är en annan tänkbar förklaring. Sedan 2015/1 har MFF bara varit bland de tre bästa två gånger och mot bakgrund av tidigare framgångar är det kanske inte tillräckligt bra för att landa högre än på sjätte plats över PES-Ligans bästa managers just nu.

DEN HISTORISKA ASPEKTEN – 4p

MFF har som bekant en rik historia med hela fyra ligatitlar och en cuptitel i bagaget. Med det delar man egentligen tredjeplatsen med AC Haga men faller enligt denna sammanställnings regler ner till fjärde plats p.g.a. färre poäng i All-Time-tabellen. Men historia är mer än bara titlar och ur marknadsföringssynpunkt är MFF som klubb kanske rentav den allra största med mängder av fans över hela Mälardalen.

SAMMANFATTNING

En viktig säsong väntar för den klassiska storklubben som säkerligen vill tillhöra den absoluta toppen. Är lagbygget tillräckligt starkt för att utmana? Kan Berglund höja sin egen nivå ett par snäpp? Marginalerna mellan succé och fiasko är extremt små och det gäller verkligen att behålla fokus hela vägen in i mål. I detta förhandstips placerar sig Mälardalen FF på sjätte plats med 23 poäng.


FÖRHANDSTIPSET INFÖR SÄSONG 2021

1

2

3

4

5

6 – MÄLARDALEN FF – 23p

7 – IRSTA BK – 27p

8 – IFK HÖKÅSEN – 31p

9 – REAL BRANDTHOVDA – 32p

10 – RÅBY ROVERS – 40p

Skribenter: Erik Diva & Simon Pank