FÖRHANDSTIPSET: PLATS 7

Det börjar dra ihop sig till säsongsstart i PES-Ligan Västerås. För att även dra igång snacket har PES-Bladet bestämt sig för att göra ett förhandstips där klubbarna rankas utifrån fyra parameterar. Klubbarna belönas med poäng utifrån den position de har inom varje kategori från 1-10, där plats 1 givetvis är bäst. Den klubb med lägst poäng hamnar i slutändan högst upp i förhandstipset. Vilka är då dessa fyra parametrar?

  1. Spelartruppens styrka – Medelskickligheten på spelartruppen.
  2. Experternas åsikt – Experter tippar hur ligan slutar. Tipsen slås ihop och ett genomsnitt kalkyleras.
  3. Managerns skicklighet – Samma experter rankar ligans managers. Ett genomsnitt av deras personliga rankinglistor.
  4. Den historiska aspekten – Hur tunga meriter klubbarna har. Antalet titlar räknas. Skulle två eller flera klubbar ha lika många avgör antal poäng i All-time-tabellen.

PES-Bladet rankar på plats 7…

IRSTA BK

  • Grundad: 2014
  • Manager: Joakim Mathiesen
  • Säsonger: 10
  • Ligatitlar: 0
  • Cuptitlar: 0
  • Färger: Grön/Vit/Svart

SPELARTRUPPENS STYRKA – 6p

Joakim Mathiesen har länge förfogat över en av de svagare spelartrupperna i ligan. De bästa och viktigaste spelarna som Mathiesen byggt sitt lag kring hade för tre-fyra år sedan som bäst varit utfyllnad i Jokers eller Hajduks startelva, om ens det. Nu har också klubbens kanske tre största legender (Falcao, Alexis Sanchez och Hummels) tackat för sig och ändå är truppen till denna säsong starkare än någonsin. Vad kan det bero på? Mathiesen och hans rådgivare har sedan en tid tillbaka fokuserat på noggrann scouting och satsat på de spelare de verkligen tror kan växa inom sin organisation. Van Dijk och Mané är två goda exempel på spelare som höjt sin skill avsevärt sedan de anlände. Idag är bådas rating över 90 och har blivit de världsstjärnor som klubben aldrig tidigare haft. Med en medelålder på 26,7 är truppen samtidigt ligans tredje yngsta och väldigt utvecklingsbar. Till denna säsong är truppen ligans sjätte starkaste med medelskillen 84,4. För detaljerad info, klicka på bilden nedan för att se i hög upplösning.

EXPERTERNAS ÅSIKT – 7p

Irsta BK inledde sin sejour i PES-Ligan med några riktigt tuffa säsonger där man inte lyckades vinna många matcher. Man har sedan dess pragmatiskt tagit små steg i rätt riktning till den position man har idag som stadigt mittenlag. Fortfarande är stabiliteten över en hel säsong inte tillräckligt bra och korta formtoppar blandas ofta med längre formsvackor. Experterna är eniga om att IBK fortfarande har en liten bit kvar till att slå sig in bland “the big six” och placerar Irsta precis utanför. Irsta tilldelas sju poäng i denna kategori.

MANAGERNS SKICKLIGHET – 7p

Ofta blir det så att PES-Ligans managers är så sammanlänkade med sitt lag att de blir synonymt med det. Ett spännande experiment vore att se hur ligan skulle sluta om alla spelade med samma lag. Där och då skulle vi med säkerhet veta vem som är allra bäst. Nu lär det inte bli så och Joakim Mathiesen som alltid spelat med ett svagt lag har kanske många gånger underskattats som manager. Omdömet i detta utlåtande från experterna blir ganska väntat att Mathiesen är den sjunde bästa managern i ligan. Kanske kan han med sin nu starkare spelartrupp äntligen bevisa att han är bättre än vad många tror?

DEN HISTORISKA ASPEKTEN – 7p

Precis som med övriga klubbar som hittills tagit plats på listan har IBK ännu inte vunnit någon titel. Det ryktas om att Mathiesen till denna säsong har Aroscupen som huvudfokus då en titel skulle göra mycket för självförtroendet och även stilla IBK-fansens hunger. De inspelade poängen i All-time-tabellen gör att klubben ändå placerar sig på sjunde plats på listan över de mest framgångsrika klubbarna i PES-Ligans historia.

SAMMANFATTNING

Irsta BK och dess karismatiske frontfigur Joakim Mathiesen tar små kliv i rätt riktning på flera fronter. Kan den spännande spelartruppen bära klubben till en placering inom topp-6? Den pragmatiska inställningen talar för att IBK kommer fortsätta förbättra sin ställning i PES-Ligan. I denna sammanställning inkasserar man 27p vilket innebär att man landar på en sjundeplats i PES-Bladets förhandstips.

FÖRHANDSTIPSET INFÖR SÄSONG 2021

1

2

3

4

5

6

7 – IRSTA BK – 27p

8 – IFK HÖKÅSEN – 31p

9 – REAL BRANDTHOVDA – 32p

10 – RÅBY ROVERS – 40p

Skribenter: Erik Diva & Simon Pank