HAJDUK MÄSTARE FÖR TIONDE GÅNGEN

Kalle Mårtens och hans FC Hajduk Hökåsen lyckades försvara titeln från ifjol och därmed inkassera sin tionde inteckning i “Lo Pescetto”. En spännande och historisk säsong är avslutad.

Matchuret har precis tickat över 90 och endast stopptid återstår av guldmötet mellan AC Haga och FC Hajduk Hökåsen på Nya Ringvallen. Haga behöver en seger för att hålla drömmen vid liv, för Hajduk räcker kryss för att titeln ska vara säkrad. Nyinbytte argentinaren Dybala täcker bollen föredömligt vid offensiv hörnflagga i ett försök att få ytterligare sekunder att gå. Ställningen är 2-2 i en minst sagt svängig match där båda lagen haft ledningen. Med en snabb tvåfotsdribbling rycker han sig plötsligt igenom två försvarare och får fri gata mot mål längs kortlinjen. Passningen är distinkt och och Neymar har bara att sätta foten till. 3-2 och saken är klar. Hajduk är återigen mästare i den ärofyllda PES-Ligan.

FC Hajduk Hökåsen vann sin tionde ligatitel.

Tittar man enbart på spelartruppernas styrka skulle nog de flesta tipsen landa på just Hajduk som slutsegrare. Både bredden och spetsen är fantastisk med världsklasspelare på nästan alla positioner. Mårtens har under lång tid byggt ett vinnande lag på pappret. Segern ifjol, då ligan hade ett mellanår med cupspel istället för seriespel, var efterlängtad. Den hade möjligtvis inte samma dignitet som tidigare då formatet kritiserats och missgynnat de klubbar som av olika anledningar inte kunnat deltaga på alla spelkvällar. Var Hajduk verkligen det bästa laget 2019? Denna säsong var det alltså upp till bevis på riktigt.

För i ärlighetens namn har Mårtens haft svårt att förvalta sitt fina spelarmaterial. Räknar vi bort fjolårssäsongen får vi titta tillbaka ända till säsong 2016/1 för att hitta Hajduks namn inristat som segrare på pokalen. Det är sex långa säsonger och lika många besvikelser för en klubb som ofta tippas vinna. Nej, FC Hajduk Hökåsen har på senare år varit långt ifrån någon vinstmaskin. Gidde Jokers FC och AC Haga är tiotalets mest framgångsrika klubbar med både fler titlar och svagare spelartrupper än Hajduk. I alla fall på pappret.

Men denna säsong var Hajduks. Flest poäng, flest segrar, flest gjorda mål och minst antal insläppta. De två trotjänarna, Ronaldo och Pique, fick vinna sin fjärde ligatitel var och möjligen vara med och starta upp en ny framgångsrik epok i klubbens historia. Nästa säsong springer de in på Hajduk Arena med två stjärnor ovanför emblemet. Bara det är historiskt.

Inför gårdagens säsongsavslutning pratades det mycket om kampen kring de olika strecken i tabellen. Förutom guldstriden mellan Hajduk och AC Haga, stred Lokomotiv Klockartorpet och Gidde Jokers FC om tredjeplatsen och Mälardalen FF och Bjurhovda United om femteplatsen. Tredjeplatsen skulle innebära direktkvalificering till Mästarcupen och femteplatsen möjlighet till kval till densamma. Jokers stod för en fin forcering denna avslutande spelkväll och kunde till slut säkra sin topp-3 placering med tre poängs marginal. Rutinerade Berglund i MFF-båset förvaltade även han sitt lilla försprång inför kvällen och parkerade sin klubb på femteplatsen. Inget spel i den finaste cupen för Bjurhovda kommande säsong alltså.

På den undre halvan var lagen mer utspridda med två avhoppande lag längst ned i tabellen. Varken Mälarstrand United eller Skultuna Rangers kunde slutföra sina kampanjer och fick lämna w.o. i sina avslutande matcher. Framför dem harvade IFK Hökåsen och Irsta BK på i varsitt ingenmansland med stora avstånd både till varandra och till lagen intill. Ingen höjdarsäsong för någon av klubbarna som får ladda om batterierna till säsongstarten av PES 2021. Irsta som sakta men säkert förbättrat sitt rykte hade förmodligen siktat högre än den sjundeplats det till slut blev.

Den slutgiltiga tabellen för säsong 2020.

De nya cuperna fick till en början inte mycket uppmärksamhet. Det dröjde några spelkvällar innan de överhuvudtaget drogs igång. Men det nya formatet med två cuper och matchserier i bäst av tre i semifinalerna känns ändå spännande. Spänningen i Arsocupen förstördes dock något av flera w.o.-matcher och Gidde Jokers kunde ta sig till final utan att spela en enda match. Väl där lyckades de besegra AC Haga efter förlängning. ACH hade på vägen slagit ut IBK i två raka matcher. Båda finallagen deltar p.g.a. sin placering i ligan i Mästarcupen nästa säsong.

Mästarcupen då. Jo, den vanns till slut av Sebastian Jangholt och Lokomotiv Klockartorpet efter en mycket fin kampanj. I semifinalen besegrades ligamästarna Hajduk med klara 2-0 i matcher innan Mälardalen FF stod som finalmotstånd. De hade i sin tur slagit ut Bjurhovda United med 2-1 efter mycket dramatik. Finalen slutade 2-0 efter två mål av lagets skyttekung, Cavani. Lokomotiv Klockartorpet säkrade även de i egenskap av regerande mästare i en plats i Mästarcupen nästa säsong. Kvalspelet stryks därmed då de fyra deltagande lagen redan är klara.

Den kombinerade skytteligan för ligaspel och cupspel vanns av MFF:s Harry Kane med 28 mål. Assistligan fick två vinnare med både Eriksen och Ronaldo på 11 assist vardera. Totala poängligan vanns även den av Kane, med 36 poäng på kontot.

PES-Bladet vill tacka alla deltagande lag och managers för en mycket spännande säsong och blickar nu fram emot draften till PES 2021.