Intervju: Erik Söderholm – Skultuna Rangers

Skultuna Rangers är tillbaka. Den genomsympatiske bruksortsfödde Erik Söderholm är redo. Förhoppningarna är stora, både från honom själv och från de PES-Ligatörstande rangersfansen. Vi stämmer träff på Marco Polo Restaurang och Pizzeria i centrala Skultuna för att lyfta på locket och ta temperaturen på den legendariske managern.

Aubameyang blöder gult och svart, det vet alla som följt hans karriär.

Söderholm om sin gamle adept.

Äntligen får vi se Skultunas gulsvartrandiga tröjor på planen i PES-Ligan igen. Vad låg bakom beslutet om att återvända och vilka mål har ni för denna säsong?

“Jag har pga vissa omständigheter tvingats till ett break men nu är vi äntligen tillbaka och törsten är större än någonsin.”

Söderholm verkar väldigt taggad inför möjligheten att åter etablera sig och sin klubb i ligan. Hans Rangers kom under den första sejouren mellan 2015-2020 allt närmare toppskiktet och lyckades till slut etablera sig som ett stabilt mittenlag. Avhoppet kom som en liten överraskning och det är tydligt att Söderholm inte vill gå in på detaljer kring pausen. Det kan ha sin förklaring.

Som du känner till har det ryktats om att en klubbanställd förskingrat pengar från föreningen. Enligt våra källor har ni löst det internt och inte velat gå ut offentligt med uppgifterna. Den ekonomiska situation ni sedan hamnade i tvingade er till att ta ett break från ligan. Stämmer det? Och kan du bekräfta att Ingemar “Inge” Cash har fått sparken från klubben?

“Jag vill inte gå in på några djupare detaljer angående detta rykte. Ingemar tillhör inte längre Skultuna men p.g.a. vilken anledning kommer jag inte att avslöja här och nu.”

Polisens förundersökning lades sedermera ned i brist på bevis. Klubben har nu lagt detta bakom sig och blickar framåt istället.

Inne på Marco Polo är det gott om folk och höga röster. Det är fredag och Jack Vegas-maskinerna går varma. Just som vi ska hugga in på maten tappar en överförfriskad herre plötsligt balansen och spiller sin Budweiser över Söderholms rykande Quattro Stagioni. Det hela hade kunnat eskalera till en klassisk bar-fight om det inte var just Skultuna Rangers manager som satt där i stolen. Bygdens son är respekterad och mannen lommar med sänkt huvud och i träskor iväg och ordnar med en ny pizza. “Ingen ovanlig syn i Skultuna”, mumlar Erik.

Träskorna eller att han var berusad?

“Både och, antar jag.”

Söderholm under Rangers träningsläger på La Manga.

Vi pratar fotboll istället.

Du förfogar nu över en helt ny trupp till denna säsong. På pappret ser den ganska svag ut och du fick mycket kritik från fansen för några av dina val i draften. Du har exempelvis inga naturliga ytterbackar att tillgå. Hur bemöter du den kritiken?

Söderholm suckar.

“Fansen får gärna ha sina åsikter men det finns en anledning till att de är just fans och inte tränare. Kritiken är en enkel sak att handskas med, men med resultat kommer också respekt och tillit. Att vi valt att inte värva några renodlade ytterbackar betyder per automatik egentligen ingenting, men ni journalister och fans får gärna spekulera.”

Cupen ger lag med breda trupper en möjlighet att lufta lovande spelare.

Söderholm om sin inställning till cupspelet.

Det hade ju såklart varit häftigt om ni lyckats med prestigevärvningen av Aubameyang innan fönstret stängde. Hur gick förhandlingarna och hur nära var ni egentligen att lyckas?

Aubameyang är Skultunas kanske mest älskade och bästa spelare genom tiderna. Det är tydligt att Erik lider över att ha varit tvungen att släppa honom. Han berättar med tom blick:

“Vi hade till en början goda samtal med ”Glapp”. Allt var klart och ”Auba” var på väg till Skultuna för en läkarundersökning när Real Brandthovda plötsligt drog sig ur förhandlingarna, till både vårt och Aubas förtret. Aubameyang blöder gult och svart, det vet alla som följt hans karriär.”

Ni tilldelades den sista platsen till cupkvalet och kommer tampas med Bjurhovda United och Mälardalen FF om en plats i Mästarcupen. Är cupspelet något ni kommer lägga stort fokus på i år?

Söderholm funderar en stund och medger att man såklart hoppas på en lyckad cup-kampanj, men tillägger också:

“Cupen ger lag med breda trupper en möjlighet att lufta lovande spelare och testa lite olika formationer, detta gäller även Rangers.”

Pierre-Emerick Aubameyang.

Vilken spelare vinner skytteligan?

Han har svårt att släppa “drömmen” om Aubameyang i klubben.

“Hade Auba kommit till oss hade svaret varit enkelt, men med Reals inkompetens och destruktiva spel kommer han att hämmas, rejält. Jag tror att vår egen Vardy kommer ligga i topp och fightas med Bjurhovdas Lewandowski.”

Så småningom får Erik sin pizza serverad av den populära servitrisen Vendela, som passar på att ge sina lyckönskningar inför säsongen. Hela Skultuna laddar för premiär och de första spelkvällarna blir viktiga för klubben. Har de satsat på rätt spelare? Eller får falangen av kritiska fans vatten på sin kvarn om Söderholm får en tuff start? PES-Bladet hoppas naturligtvis att brukslaget Skultuna Rangers går en fin säsong till mötes.

Erik Söderholm tippar PES-Ligan 2021

 1. FC Hajduk Hökåsen
 2. Bjurhovda United
 3. Lokomotiv Klockartorpet
 4. Skultuna Rangers
 5. Mälardalen FF
 6. Gidde Jokers FC
 7. AC Haga
 8. Råby Rovers
 9. Önsta FC
 10. Real Brandthovda

Fem snabba

 • Teknik eller fysik? – Fysik
 • England eller Tyskland? – Båda
 • Sagan om Ringen eller Game of Thrones? – Sagan om Ringen
 • United eller Liverpool? – Inget
 • Progg eller Hårdrock? – Progg

Skribent: Erik Diva