Intervju: Isak Göthsson – AC Haga

Isak Göthsson är den otippade underdogen som på nolltid fick en raketkarriär i PES-Ligan. Ett numera aktat namn som på egen hand skapat sitt egna kapitel i historieskrivningen. Men form och förmåga är färskvara och denna säsong är det upp till bevis, på riktigt. Vi möter Göthsson på klubblegenden Diego Costas avskedsfest på ELITE Stadshotellet.

Diego kommer alltid vara en kultfigur i ACH’s historia.

Göthsson om sin favoritstriker.

Inne på Stadshotellet är stämningen uppsluppen när vi anländer. Vi hittar en festklädd Göthsson inklämd i en soffa mellan sina två anfallsess Diego Costa och Lukaku. Gänget skojar och skrattar och Costa försöker på halvknackig svenska säga att han kommer sakna “Mr. Isak” nu när flyttlasset går mot spanska solkusten och Marbella. Han har tjänat sina miljoner i PES-Ligan och tänker pensionera sig intill havet och golfbanorna. Som den legend han är.

Vi får lov att låna Göthsson en halvtimme och sätter oss i ett konferensrum intill.

Det var ett tag sedan ACH vann en titel nu. Vad är ett realistiskt mål för säsongen?

Göthsson blir snabbt allvarlig och svarar blixtsnabbt.

“Topp-3, alltid.”

Det är en högt ställd förväntning, helt klart. Ett mål som fortfarande bara FC Hajduk Hökåsen klarat av att leva upp till. Men hade vi ställt samma fråga för ett par år sedan hade vi troligen fått ett annat svar. Ett ännu mer kaxigt sådant. Ligaguld. Har de senaste säsongernas “svaga” form satt sig i huvudet på den annars så självsäkre Irstasonen? Det är naturligtvis också möjligt att Göthsson vill framstå som mer ödmjuk än tidigare. Men tvivlet finns ändå där. Kanske blir avsaknaden av en viss målgörare och ledargestalt större än vad folk på utsidan förstått.

Klubbens främste målgörare och ikon Diego Costa har lämnat klubben. Hur påverkar det er inför säsongen?

“Det är med fina minnen vi tackar av Diego efter en fantastisk karriär i ACH, men som i alla lag så sker generationsväxlingar och nya ledare träder fram, men Diego kommer alltid vara en kultfigur i ACH’s historia.”

247 poäng, fördelat på 184 mål och 63 assist tackar alltså för sig. Det är inte vem som helst man nu fortsättningsvis får klara sig utan.

Diego Costa.

Era möten med Gidde Jokers och manager Marcus ”Jonken” Johansson har på senare år utvecklats till riktiga rivalmöten. Är det extra skönt att besegra Jokers och hur tror du att de står sig i konkurrensen i år?

“Det är alltid skönt att vinna, men att vinna derbyn är alltid större. Framförallt mot en tränare som Jonken.”

Det är tydligt att Göthsson hyser stor respekt för managerkollegan Johansson. Vissa skulle kanske dra det så långt som att hävda att “Jonken” i det närmaste är en förebild och var någon Göthsson tittade lite extra på när han snickrade ihop sin egen spelidé. Gidde Jokers var möjlighen det allra starkaste laget 2014, när AC Haga anslöt till ligan, och jämför man de bådas filosofier går många likheter att hitta.

Vi ska inte underskatta bönderna.

Göthsson om Skultuna Rangers comeback.

ACH brukar sedvanligt stå för en tempostark och kompromisslös anfallsfotboll. Planerar ni att göra några förändringar i ert taktiska upplägg till denna säsong?

“Vi kommer fortsätta spela ACH’s fina fotboll, men med lite nya ansikten på planen.

Göthsson vill inte gå in mer utförligt på vilka förändringar man kan tänkas implementera. Troligt är att man håller fast vid sina grundpålar och skruvar lite på detaljer. Man vill inte bli för lättläst som man har tenderat att bli mot slutet. De raka, snabba ACH-anfallen kan behöva ta någon oväntad avkrok mellan varven för att förvirra motståndet. Det har säkerligen en taktiker som Göthsson full koll på.

Göthsson kopplar gärna av i naturen när tillfälle ges.

Genom fönstret ser vi Costa dansa på bordet i bara kalsongerna. Ur högtalarna dånar “La Cucaracha” av James Last och hans spansktalande lagkamrater härmar rörelserna från golvet. Göthsson skrattar till och menar att Diego kan vara en riktig skojare när han väl bjuder till.

Vi drar för persiennerna och fortsätter vårt samtal.

Skultuna Rangers gör efterlängtad comeback i PES-Ligan. Vad tror du om deras chanser?

“Skultuna har väl alltid varit ett mittenlag och jag har svårt att se dom komma högre i comebacken men vi ska inte underskatta bönderna för det.

En viss respekt finns ändå för “bönderna” som han kallar dem. På 17 möten har ACH vunnit 11, spelat 2 oavgjorda och förlorat 4 gånger.

Vilken spelare vinner skytteligan?

“Romelo Lukaku.”

Diego Costas parhäst och naturliga arvtagare som på senare år klivit förbi sin tidigare mentor. Extra viktigt nu för Göthsson att lyckas få honom att fortsätta leverera.

Halvtimmen går snabbt och Göthsson skyndar sig tillbaka till festen. Han ska hålla ett minnestal och en gång för alla tacka av sin store stjärna.

Isak Göthsson tippar PES-Ligan 2022

  1. Bjurhovda United
  2. AC Haga
  3. FC Hajduk Hökåsen
  4. Gidde Jokers FC
  5. Lokomotiv Klockartorpet

“Botten 5:an kan gå hur som helst men gissar på MFF flopp igen.”

Fem snabba

  • Messi eller Ronaldo? – Ingen av dem, Zlatan!
  • Coca-Cola eller Pepsi? – Coca-Cola
  • Lyfta skrot eller springa spåret? – Ingen av dem, spela PES.
  • Jurgen Klopp eller Pep Guardiola? – Klopp
  • Action eller komedi? – Komedi

Skribent: Erik Diva