Intervju: Johan Lindblom – Bjurhovda United

Johan Lindblom är inte typen som frivilligt delar med sig av särskilt mycket. Han är den där mysteriske managern som aldrig skriker på sina spelare från bänken eller har ro att sitta i intervjuposition särskilt länge. Rätt som det är reser han sig och går. Vi mötte upp med Johan i fiket på Bjurhovda Arena över varsin kaffe och dammsugare.


Som alla redan vet är Mario en legend inom klubben.

Johan Lindblom om Balotellis långa sejour i klubben.

Ni fick en kanonstart på förra säsongen och toppade ligan efter första spelkvällen. Hur frustrerande var det att covid-19 tvingade ligan till ett uppehåll?

“Självklart var det frustrerande både för spelare och för mig som coach.” Johan funderar en stund och lägger till: “Vi hade ett fint flyt i vårt spel och förhoppningsvis landar vi på det spåret igen.”

Ja, spelet var det sannerligen inget fel på. Man radade upp fyra vinster under fjolårets premiärkväll och föll endast mot AC Haga med uddamålet. Målskillnaden var 20-1 och visst kändes det som att man var på väg mot något speciellt. Men det är historia nu.

Er spelartrupp ser riktigt intressant ut inför denna säsong. Vilket nyförvärv är du mest nöjd med?

“Det blir svårt att bara välja en spelare. Både Grealish och Alexander Arnold känns väldigt intressanta. Arnold kommer definitivt att höja vår nivå både offensivt som defensivt längs sin högerkant. Det blir också spännande att se vad Grealish kan åstadkomma.”

Två riktigt spännande spelare förstärker alltså ett redan stjärnspäckat Bjurhovda United som till denna säsong har en av ligans absolut starkaste spelartrupper. Men om nya spelare anländer innebär det också att andra måste packa väskan och ge sig av.

Den ökända intervjun där Lindblom lämnade podiet utan förklaring.

Mario Balotelli fick inte förnyat kontrakt inför denna säsong. Kan du beskriva vad han betytt för klubben och varför han till slut tvingades lämna?

“Som alla redan vet är Mario en legend inom klubben. Men hans ambition är inte längre på samma nivå som våra krav. Därav valde vi till slut att gå skilda vägar.”

Svaret är kort och koncist och trots att han omnämner Balotelli som en legend förstår man att deras relation inte varit den bästa på senare tid. Förmodligen har den excentriske italienaren inte varit helt nöjd med att sitta på bänken och påpekat det. Mario Balotelli var under ett par tre säsonger helt magisk i Bjurhovdatröjan och en stor favorit hos fansen och fotbollsälskare i allmänhet. Men allt har ett slut och på senare tid har hans insatser inte varit tillräckligt bra för att motivera speltid.

Robert Lewandowski vinner skytteligan.

Johan Lindblom om sin “nye” striker.

Många ser er som en av de allra tuffaste motståndarna i år. Vad är en realistiskt målsättning denna säsong?

“Vår målsättning är alltid att vinna varje match. En match i taget!” Som väntat får vi inget särskilt preciserat svar från Lindblom på denna fråga. När vi pressar honom på detaljer skrattar han bara och menar att de faktiskt inte har något mer uttalat mål än så. Kanske känner han att pressen på att leverera resultat blir allt större i takt med att hypen kring Bjurhovda växer? Klubben är ett hett samtalsämne bland förortens invånare och många pratar redan om de upphaussade möten som väntar med “lillebror” från Brandthovda.

Lokalkonkurrenten Real Brandthovda har gjort klart med gamle trotjänaren Kevin De Bruyne till denna säsong. Känner du att ni fortfarande har ett övertag på dem och kommer derbytemperaturen skruvas upp ett par snäpp nu?

“Temperaturen kring derbyt kan absolut skruvas upp ett par snäpp p.g.a. den fina värvningen de gjort. Men även vi har förändringar i vår trupp och vårt mittfält kan komma att se lite annorlunda ut mot dem. Förhoppningsvis ger det oss det resultat vi eftersträvar.” Lindblom verkar redan ha funderat en hel del kring derbymatcherna som kan innebära viktiga poäng i slutändan.

Och för att vinna matcher krävs spelare som kan göra mål. Klubbens bäste poängplockare är föga överraskande en viss Lionel Messi. Messi har burit klubben på sina axlar i många säsonger och det är först på senare tid han fått en ordentlig lekkamrat.

Bjurhovdas Lionel Messi.

Vilken spelare vinner skytteligan?

“Det gör vår egen Robert Lewandowski”. Polacken har tydligen imponerat på Lindblom sedan han anlände från Mälarstrand United. Lewandowski har även ett fint förflutet i den numera nedlagda toppklubben Dynamo Haga där han öste in mål. Kan Messi och Lewandowski hitta ytterligare någon lekkamrat i anfallet kan de bli väldigt svåra att stoppa. Väljer Lindblom att starta Bernardo Silva eller Jack Grealish? Han har onekligen gott om alternativ.

Johan Lindblom tippar PES-Ligan 2021

 1. Bjurhovda United
 2. FC Hajduk Hökåsen
 3. Gidde Jokers FC
 4. Lokomotiv Klockartorpet
 5. AC Haga
 6. Skultuna Rangers
 7. Mälardalen FF
 8. Real Brandthovda
 9. Önsta FC
 10. Råby Rovers

Fem snabba

 • Premier League eller La Liga? – Premier League
 • Drake eller Kendrick? – Kendrick
 • Bärs eller rödvin? – Rödpang!
 • McGregor eller Khabib? – Kahbib
 • Adidas eller Nike? – Nike

Skribent: Erik Diva