Intervju: Kalle Mårtens – FC Hajduk Hökåsen

Kalle Mårtens är med sitt FC Hajduk Hökåsen den manager som varit medlem i ligan längst. Han var t.o.m. den som grundade ligan för herrans massa år sedan. Dagarna före den efterlängtade premiären passar PES-bladet både på att ta tempen inför och blicka tillbaka på det som varit. Vi möter Kalle på supporterbaren och lokala pizzerian, Dinos Pizzeria i Hökåsen.

Ska jag vara realistisk så tror jag att minst ett par andra klubbar är starkare än oss.

Mårtens om styrkeförhållandena i ligan.

Det första vi lägger märkte till när vi kliver in på Dinos Pizzeria är färgerna. Det mesta går i grönt och svart och inte minst tapeterna som har samma ränder som FCH:s tröjor. På väggarna hänger tavlor av klubbens gamla storspelare och vid ett bord intill ett fönster sitter Kalle Mårtens och väntar på oss. Han känns avslappnad och redo för det som komma skall.

Ni är som bekant dubbel regerande ligamästare. Vad är målet för denna säsong och har en mättnadskänsla infunnit sig hos spelarna?

“Såklart måste målet vara att gå för ännu en titel. Vi är på många sätt redan en historisk klubb i PES-Ligan, men det gäller att fortsätta försöka samla titlar och rekord. Att ha flest antal titlar i rad hade varit någonting att vara stolt över. Sedan siktar vi även på att plocka hem Mästarcupen denna säsong. Men ska jag vara realistiskt så tror jag dock att minst ett par andra klubbar är starkare än oss för närvarande. Spelarnas motivation ska det dock inte vara något fel på.”

FC Hajduk har vunnit hela tio ligatitlar.

Ni hamnade sist i draftordningen och lyckades inte knyta någon riktig storstjärna till er i draften. Är du nöjd ändå med de spelare du värvade?

“Ja, för andra säsongen i rad fick vi välja sist. Jag tycker ändå att vi plockade in bra spelare på sådana positioner vi behövde förstärka. Ruben Dias konkurrerar redan om en startplats, liksom Reece James. Ansu Fati är ett stort namn för framtiden och på topp lyckades vi ersätta Lautaro Martinez med Alvaro Morata. En fullgod ersättare i mitt tycke. Jag är nöjd med vår draft.”

Hela ligans bästa målskytt och poängplockare Ronaldo börjar bli till åren. Är han fortfarande given i startelvan och hur många säsonger har han kvar i benen?

“Jag skulle inte säga att någon spelare är given i startelvan. Allt hänger på dagsform och några spelare har väl lite mer förtroendekapital än andra. Ronaldo är såklart än av dem. Han har frälst oss så många gånger och har spelat en fundamental roll i klubbens framgångar. Med det sagt är ingen spelare oantastlig och han är bara människa. Det kommer en tid då han inte längre spelar för oss och förhoppningsvis är det ett tag kvar tills dess.”

Passionen och viljan att driva och administrera en egenskapad tävlingsform är fortfarande densamma nu som då.

Mårtens om sin roll inom ligans organisation.

Irsta BK och IFK Hökåsen har lämnat ligan och har ersatts av nygamla Skultuna Rangers och helt nya Önsta FC. Vad känner du inför detta?

“Det är givetvis tråkigt att managers vill lämna ligan, men de har båda säkert goda skäl till det. Som talesperson för FCH vill jag rikta ett stort tack till både Daniel Winge och Joakim Mathiesen för deras insatser och de år de varit en del av gemenskapen. Att Skultuna och Erik Söderholm återvänder känns otroligt kul. Hans engagemang och glädje över att vara med igen skiner igenom och det såna värden vi behöver ta till vara på. Om Mohamed Afrah har jag också bara fina saker att säga. ¨Tror detta blir en kanonsäsong och en kul nystart på PES-Ligan efter pandemin!”

Mårtens kopplar av på semestern.

Du grundade ju ligan redan 1999 tillsammans med Olle Johanson och Christopher Lejonberg. Hur har den utvecklats sedan dess och hur känns det att den fortfarande är vid liv?

“Det är fantastiskt roligt att PES-Ligan fortfarande i allra högsta grad är levande. Den har existerat som ett projekt jag drivit vid sidan av alla andra måsten och åtaganden jag har i livet. Från första början spelade vi “ISS” som PES kallades på den tiden, på Playstation nere i mitt pojkrum i källaren. Det var såklart en helt annan tid men passionen och viljan att driva och administrera en egenskapad tävlingsform är fortfarande densamma nu som då. Jag blir lätt uppslukad av saker jag brinner för och att titt som tätt få dyka ner i ett sådant alternativt universum som PES-Ligan ändå är, är en ynnest. Jag har många fina minnen från åren med PES-Ligan som jag delar med mina mycket goda vänner och managerkollegor. Jag hoppas naturligtvis att ligan lever i många är framöver.”

Vilken spelare vinner skytteligan?

“Jag tror denna säsong blir Kylian Mbappés. Han har sett otroligt stark och målmedveten ut på försäsongen. Jag tror att han gör minst 25-30 mål och vinner skytteligan.”

Vi tackar för intervjun och önskar Kalle lycka till inför säsongen. Snart smäller det!

Kalle Mårtens tippar PES-Ligan 2022

 1. Gidde Jokers FC
 2. Lokomotiv Klockartorpet
 3. FC Hajduk Hökåsen
 4. Bjurhovda United
 5. AC Haga
 6. Mälardalen FF
 7. Skultuna Rangers
 8. Råby Rovers
 9. Real Brandthovda
 10. Önsta FC

Fem snabba

 • Roger Federer eller Novak Djokovic? – Roger Federer
 • Italien eller Brasilien? – Italien
 • Biggie eller Tupac? – 2Pac Shakur
 • Muhamed Ali eller Mike Tyson? – Iron Mike
 • Stanley Kubrick eller Roman Polanski? – Kubrick

Skribent: Erik Diva