Intervju: Mohamed Afrah – Önsta FC

PES-bladet möter Mohamed Afrah, ligans allra färskaste nyförvärv. En fotbollskille ut i fingerspetsarna som inte missar många PL-matcher, särskilt inte om Chelsea spelar. Vi träffas utanför “Önstajouren” vid Önsta Centrum för en promenad och pratstund.

Jag har tidigare alltid varit en FIFA-kille.

Afrah om sina tidigare erfarenheter av fotbollsspel.

Önsta Centrum känns denna kyliga septemberkväll som en ganska lugn och behaglig plats. Några barn i 7-8 årsåldern jonglerar med en fotboll och en äldre dam kämpar med sin fullastade dramaten-vagn genom vattenpölar.
Mohamed bekräftar dock bilden om att Önsta är ett område med många utmaningar. I mars 2016 brann exempelvis skolans idrottshall ned sedan ett gäng ungdomar försökt imponera på varandra. Kanske kan intåget i PES-Ligan förena de destruktiva krafterna i något positivt.

Men mer om det senare. Vi övergår till att prata fotboll istället.

Välkommen till PES-Ligan Mohamed! Vanligtvis tar det lite tid att lära sig spelet och acklimatisera sig till formatet. Har du någon målsättning med säsongen?

“Tack! Målsättningen med säsongen är att hamna någonstans kring 5:e eller 6:e plats i tabellen. Om det är realistiskt eller ej får framtiden utvisa.”

Det är med ödmjuk ton och ett stort leende han lirkar fram sitt svar. Ett svar som ändå är tydligt och bestämt. Önsta vill vara med på riktigt från början. Och en mittenplacering vore ju ett alldeles förträffligt avstamp för klubbens odyssé i PES-Ligan.

Du fick tillsammans med Skultuna köra både pre-draft och sedan den stora draften. Vilka värvningar är du mest nöjd med?

“Det var en kul och lärorik draft. Jag är väldigt nöjd med mitt lag rent generellt. Är kanske mest nöjd med mina offensiva spelare, anfallarna Mané och Lautaro Martinez.”

Ja, Sadio Mané a.k.a. “Afrikas Messi”, lär bli en stor publikfavorit på Önsta Arena. Inte minst med tanke på sin snabbhet och teknik, men även i rollen som förebild för den afrikanska delen av befolkningen boende på området. Senegalesen har själv i flertalet tweets uttryckt sin glädje och tacksamhet över klubbytet.

Många är säkert intresserad av din bakgrund inom branschen. Har du spelat PES tidigare eller kanske något annat spel?

“Jag har tidigare alltid varit en FIFA-kille. Men jag har spelat PES några enstaka gånger med vänner och insett dess storhet.”

Han menar även att han gärna agerar ambassadör för PES i ett annars erkänt starkt FIFA-fäste. För lyckas ÖFC etablera sig i ligan lär antalet PES-spelare i trakten öka lavinartat. Det har vi tidigare sett på liknande områden som Bjurhovda och Bäckby.

Önsta FC:s hemmaställ till säsong 2022.

Jag är född och uppvuxen på Önsta.


Afrah om sina rötter.

Du har ju alltså startat Önsta FC, en stadsdel som aldrig tidigare varit representerad i PES-Ligan. Varför blev det just Önsta?

“Jag är ju född och uppvuxen på Önsta, så valet av namn kändes givet. Ser fram emot att försvara Önstas färger i PES-Ligan.”

När det stort klart att Önsta skulle få ett lag i PES-Ligan samlades ett hundratal människor vid centrum för att fira. Ett firande som sedan urartade med följd att piketstyrkor kallades till platsen. 10-15 unga män greps för skadegörelse och misshandel. Han hoppas att klubbens intåg i PES-Ligan ska bättra på områdets självbild och skifta fokus från lagvidriga aktiviteter till något mer positivt. Han vill vara en förebild, precis som Mané.

ÖFC:s manager, Mohamed Afrah.

Hur skulle du beskriva dig själv som manager? Vilka är dina styrkor och vilken typ av fotboll vill du spela?

“Jag skulle beskriva mig själv som en sympatisk och trevlig person som får med sig sina spelare. Mina styrkor och taktiska preferenser som coach: Förvara lågt och kontra”.

Det kan absolut vara smart att först fokusera på att sätta de defensiva delarna av spelet. Mot rutinerat motstånd under premiären gäller det att hänga kvar i matcherna så länge som möjligt. Då ger man sig själv chansen. Snabbhet och rörlighet finns det gott om och lyckas man hitta rätt löpvägar kommer säkerligen farligheter att skapas framåt.

Vilken spelare vinner skytteligan?

“Ronaldo vinner skytteligan.”

Vi tackar Mohamed för en intressant och insiktsfull pratstund och hoppas att ÖFC ska lyckas både på det sportsliga och det sociala planet. Oavsett vad så är det alltid kul att se en ny klubb och ny manager göra debut i den mytomspunna PES-Ligan.

Mohamed Afrah tippar inte PES-Ligan 2022

Mohamed har avböjt att tippa utången av PES-Ligan. Han har inte tillräcklig kunskap om ligans managers eller klubbar.

Fem snabba

  • Lampard eller Gerrard? – Lampard
  • Hemlagat eller Restaurang? – Hemlagat
  • 4-4-2 eller 4-2-3-1? – 4-2-3-1
  • VIK eller Skiljebo? – VIK såklart
  • PES eller FIFA? – PES

Skribent: Simon Pank