Intervju: Robin Berglund – Mälardalen FF

Robin Berglund har aldrig ogillat att prata eller att stå i centrum. Tvärtom, han älskar rampljuset. Han älskar att förmedla sina åsikter och gärna skarva lite om möjlighet ges. Han är PES-Ligans största personlighet och ett unikum som det vore tråkigt att vara utan. Vi möts vid Nya MFF Stadium för en liten promenad och en titt på några av alla de nymodigheter som implementerats.

Väl där ges bilen en privatiserad autobahnliknande funktion som gör att man kan gasa på så hårt man bara vill.

Berglund om den nya tunneln in till MFF Stadium.

Det blev för MFF:s del ett transferfönster där fokus lades på försvaret. Känner du dig nöjd med de spelare som anslöt?

“Helnöjd, några av de har jag haft en dialog med under en lång tid, de vet vad jag vill ha, de vet vad de får och därför är de här. Jag har aldrig varit den som nosar på de bästa spelarna i transfern. Messi dit, Ronaldo hit. Jag tar bra spelare och gör de så bra de kan bli. När de sedan blir bättre får jag laborera på riktigt. Tyvärr så är det just försvaret vi haft som bleknat i jämförelse med vår spets som skakar en hel planet. Karim “Tjurknullaren” Benzema, Harry “Hurricane” Kane och Zlatan “Guden” Ibrahimovic. Det är spelare som jag ser som knatte, fnatte och tjatte, fast på crack – om vi nu tar den jämförelsen och förvandlar den till fotboll. Men nu har vi alltså som du säger lagt fokus på försvaret och verkligen skaffat oss ett försvar för våra motståndare att frukta.”

Berglund har synnerligen tilltro till sitt projekt. Lyckas det nykomponerade försvaret med bl.a. Van Dijk hålla tätt bakåt, kan det bli en kul säsong för MFF.

Det har under sommaren pågått en del ombyggnationer av MFF Stadium. Ligans äldsta arena har moderniserats och är numera även störst. Är det en del i den nysatsning det pratats mycket om på senare år?

“Ja, såklart. Så har planen varit de senaste 10 åren och det har knappast varit någon hemlighet. Självklart ville vi behålla så mycket som möjligt av huvudbyggnationen men ibland får man stå tillbaka för säkerheten av publik, funktionärer, spelare etc. Därför fick vi lov att riva Norrlånga stås toaletter.”

Som en följdfråga, vilka övriga funktionaliteter kan den nyrenoverade arenan stoltsera med?

“Allt börjar när man närmar sig ingången. Vid bokningen får man registrera sin bil så att automatiska skyltar kan leda besökaren vidare till tunnelns början. Väl där ges bilen en privatiserad autobahnliknande funktion som gör att man kan gasa på så hårt man bara vill. Vägen under bilen är alltid exakt där oavsett om man skulle volta i vilken grad som helst. Med hjälp av en sorts magnetism, förenklat sagt – så är detta helt möjligt otroligt nog. Antingen rullar man vidare i 1.5 km fram till arenan eller stannar till direkt på Mälardalen Ultramarket för lite shopping. Utöver det finns tillgång till varma och kalla källor, djungel, Mälardalen Spectrum och Motell Recall! Inte att förglömma Mälardalen Bad och äventyr som är en av de ca 1337 nya företag som kommer att täcka hela den yta från tunnelns början och fram till MFF Stadium.”

Ja, detta var bara en bråkdel av allt Berglund ville berätta om. Kan varmt rekommendera den påkostade tunneln och badpalatset.

Berglund skojar under en intervju.

Tippar man Mälardalen som sämre än 3:a kan man lika gärna gå och köpa en trisslott.

Berglund går hårt åt belackarna.

Då kommer vi till frågan som du säkert känner förföljer dig. När blir MFF återigen ett riktigt topplag som på allvar slåss om ligaguldet?

“Ett klassiskt topplag är vi fortfarande men vi har inte nått ända fram på ett tag, det är sant. Men när vann AC Milan senast? 2011-12? När vann United? 2011-12? Mälardalen kommer föralltid vara ett topplag men visst krävs det titlar. Vi har alltså inte vunnit ligan på exakt 10 år. Vi har slutat som sämst 7:a en gång, det var för 5 säsonger sedan och då var det 12 klubbar i ligan. Mälardalen hade inte centimetrarna med sig den gången heller. Därefter har vi slutat 2:a, 4:a, 2:a och nu senast 5:a men då med en 2:a plats i Mästarcupen. Om man räknar statistiskt, så är det ytterligare en 2:a eller alternativt 1:a plats som vi landar på när säsongen är över. Tippar man Mälardalen som sämre än 3:a då kan man lika gärna gå och köpa en trisslott, för tänka logiskt verkar man ha svårt med.”

Det märks att det senaste decenniet tärt på den gamle demontränaren. Trots sin gudalika status bland fanns och klubbledning väcks frågan om hans framtid i klubben titt som tätt på olika nätforum. Berglund söker arbetsro och efter Van Dijk-värvningen verkar klimatet ha lugnat ned sig något.

Råby Rovers hann precis debutera i ligan innan Coronaviruset satte stopp för fortsatt spel. Hann du skapa dig någon bild av deras manager eller fotbollsfilosofi?

“Han verkar vara en lugn och trevlig kille, det räcker gott till gemenskapen – men räcker det till att driva på ett lag som har 25 olika viljor? Jag tippar dessvärre Råby som 10:a i år. De får gärna överraska mig men de kommer inte ske på Mälardalens bekostnad, där finns 0 poäng att hämta.”

Ord och inga visor, nu vet Sami Roos vad som väntar när de besöker MFF Stadium.

Karim Benzema jublar efter att ha gett MFF ledningen mot Gidde Jokers.

Diego Costa har som bekant lämnat ligan och kommer troligen inte göra fler mål eller assists. Kommer något fokus läggas på möjligheten för Benzema att hinna ikapp Costas 184 gjorda mål i all-time statistiken? Benzema har hittills gjort 144.

“Så länge Benzema spelar så kommer han vara en legend, när han slutar blir han en större legend. När han lämnar jorden så kommer fotbollen att gråta – några mål hit eller dit spelar ingen större roll men självklart hade det varit lite kul för honom.”

Vilken spelare vinner skytteligan?

“Karim Benzema” .

Efter en intressant dag med långa diskussioner och spännande upplevelser tackar vi Berglund för mötet. MFF Stadium är inte längre bara en fotbollsarena utan numera ett påkostat multikomplex som ska trygga verksamheten i många år framöver. En del i satsningen mot det efterlängtade ligaguldet.

Robin Berglund tippar PES-Ligan 2022

 1. FC Hajduk Hökåsen
 2. Mälardalen FF
 3. Lokomotiv Klockartorpet
 4. Gidde Jokers FC
 5. Bjurhovda United
 6. AC Haga
 7. Skultuna Rangers
 8. Real Brandthovda
 9. Önsta FC
 10. Råby Rovers

Fem snabba

 • Chelsea eller VIK Hockey? – Västerås
 • Film eller TV-Serie? – Film
 • Counterstrike eller PES? – PES
 • La Pizza eller Alberts Krog? – La Pizza (MAFFIA)
 • Benzema eller Kuyt? – Benzema eller Kuyt

Skribent: Erik Diva