Intervju: Sami Roos – Råby Rovers

Sami Roos är ett av de allra senaste tillskotten i ligan. En trevlig ung man som gått in helhjärtat för sitt uppdrag. Han coachar Råby Rovers, klubben med namnet som lägger sig perfekt i munnen. Roos tar emot utanför entrén till den finska föreningen på Lövudden, ett (långt) stenkast från Västerås City. Till fika vankas Karelska Piroger med äggsmör.

Topp-7 känns lagom att sikta på.

Roos om klubbens målsättning.

Trots att ni hann med att debutera förra säsongen kan man nästan kalla er för nykomlingar ändå. Vad tror du att erfarenheten av att ha testat på ligaspel kan betyda för denna säsong?

“Det kan naturligtvis ha en betydande roll för hur den här säsongen utvecklar sig. Med tanke på den erfarenhet nästan alla andra lag och tränare sitter på. Jag fick ju känna på hur tuff nivån är redan första matchen förra säsongen, som ju sedan tyvärr avbröts. Med det sagt tror jag att detta blir ett spännande år.”

Ja, Sami och hans gäng åkte ju på en rejäl kyss redan i öppningsmatchen mot Bjurhovda United. 0-9 var säkert inga roliga siffror, men ändå en erfarenhet att bära med sig inför årets premiär.

Har ni något tydligt resultatmål inför säsongen? En topp-7 plats garanterar kval till Mästarcupen. Är det en realistiskt målsättning eller siktar ni högre?

“Målet för den här säsongen är att försöka ta sig uppåt i tabellen och överraska några lag. Det är klart att man alltid vill hamna så högt som möjligt, men topp-7 känns lagom att sikta på och blir det bättre så är det ett plus.”

Placerar man sig ovanför tabellens nedre streck, det röda strecket, så är man kvalificerad för Cupkvalet. Ett bra och realistiskt mål att börja med som färsking i ligan. Och Roos är just den pragmatiske vinnarskalle som säkert har både delmål och större mål han vill infria på sikt. Han drivs nog av sin finska sisu.

Finska Föreningen på Lövudden.

Ute på Lövudden är det lugnt och behagligt. Föreståndarinnan Marja-Liisa förbereder Österbottnisk tangoafton och kånkar på backar med LP-skivor från sjuttiotalet. Ur högtalarna strömmar mjuka toner av skönsjungande Tapani Kansa och en bit bort spelar en mindre gruppering herrar kort och dricker Karhu. Allt är nog precis som det ska vara på “Vinska Vöreningen”.

Sami är engagerad, påläst och trevlig. Han har lyckats bygga en riktigt stark trupp på bara två fönster och förtjänar credd för det.

Salah har visat sig vara väldigt vass under försäsongen.

Roos om sin stjärnvärvning.

Alla på redaktionen är eniga om att ni gjorde en kanondraft och plockade in 4-5 möjliga startspelare. Vem har sett vassast ut under försäsongen?

“Ja, vi lyckades plocka in flera otroligt duktiga spelare som har visat sig vara i form och vill hjälpa laget att vinna matcher. Men för att nämna en så har nog Salah visat sig vara vassast under försäsongen.”

Salah blir säkerligen en viktig kugge i Samis lagbygge för flera år framöver. En annan fyrverkeripjäs i arsenalen är viss en begåvad norrman.

Unge supertalangen Erling Haaland spås en lysande framtid i PES-Ligan. Hur nöjd är du över att ha honom i truppen?

“Jag är väldigt glad över att ha honom i Råby Rovers. Han kommer att överraska många i år och i framtiden med sin fina vänster fot.”

Sami Roos, huvudtränare för Råby Rovers.

Just som Sami är på väg att utveckla sina tankar om unge Haaland hörs en djup mansröst nästan vråla:

SAMI PERKELE!! Så saatans roolikt att se dej här.

Det är Marja-Liisas man Pekka som anlänt till föreningen. Han slår sig ner utan att fråga och förklarar att han är en stooor Roverssupporter. Efter en tio minuters lång monolog och hyllning till tränaren lyckas Roos till slut avbryta mannen i utbyte mot att han stannar och dansar Tango.

-Saatana så roolikt, Sami!

Roos suckar lite förnärmat när han gått sin väg. Men tycks ändå vara stolt över den respons och det stöd han får från sitt eget folk.

“Vi finländare i Västerås håller ihop, så är det.”

Vi går vidare med intervjun.

Mohamed Afrah gör entré i ligan med sitt nystartade Önsta FC. Vad vet du om honom som tränare och blir de en tuff konkurrent för er?

“Ja han är en otroligt duktig tränare som har ett fint taktiskt tänk att falla tillbaka på. Han kan komma att överraska många den här säsongen. Han har många talangfulla spelare i sin trupp.”

Vilken spelare vinner skytteligan?

“Man kan ju alltid hoppas på Haaland, men tror till slut att det blir Ronaldo.”

Så småningom börjar dansgolvet fyllas med tangosugna 60-plussare och jag känner att det är läge att avrunda intervjun. Jag tackar så mycket och önskar Sami lycka till inför säsongen (och kvällen).

Sami Roos tippar PES-Ligan 2021

 1. Bjurhovda United
 2. FC Hajduk Hökåsen
 3. Gidde Jokers FC
 4. Lokomotiv Klockartorpet
 5. AC Haga
 6. Råby Rovers
 7. Mälardalen FF
 8. Real Brandthovda
 9. Önsta FC
 10. Skultuna Rangers

Fem snabba

 • Playstation eller Xbox? – Xbox
 • Teemu Selänne eller Jari Kurri? – Selänne
 • Liverpool eller City? – Inget av dem
 • Mario eller Sonic? – Mario
 • Nakkimakkara eller Falukorv? – Nakkimakkara

Skribent: Simon Pank