HAJDUK TOPPAR EN HALTANDE TABELL

Spelkväll #5 bjöd på många spännande matcher och ett avslut för höstsäsongen. Andra halvan väntar i vad som kan bli en mycket rafflande säsong. Hela 7 klubbar har faktiskt fortfarande möjlighet att vara med och göra upp om “Lo Pescetto” när säsongen skall summeras i maj.

Inför kvällen hade AC Haga skaffat sig ett inspirerande utgångsläge med ett gap på fyra poäng ned till de då jagande Gidde Jokers FC och FC Hajduk Hökåsen. Men efter den sensationella hemmaförlusten mot Irsta BK fick man till slut se sig passerat av regerande mesta mästarlaget FC Hajduk. Man har visserligen en match mindre spelad och kan vid vinst återta ledningen med en poäng, men tendensen pekar ändå på att ACH har en del att jobba med. Målskyttet hackar och Isak Göthsson var inte alls nöjd med lagets prestation under kvällen. Hajduk stod å sin sida för en spektakulär kväll med fyra segrar och hela 13-0 i målskillnad. Mest imponerande var man kanske i 3-0 segern borta mot Lokomotiv. Har de äntligen träffat rätt efter den något knackiga inledningen av säsongen?

FC Hajduk Hökåsens guldklimp, Mbappé, sätter spiken i kistan på Lokomotivstadion.

Kanske är det dessa två lag som slutligen gör upp om titeln. ACH vann deras enda spelade möte denna säsong och man har även två hemmamöten kvar i kalendern. Dessa kan bli avgörande.

Gidde Jokers hade även de likt ACH en tung kväll. Hemmaförlust 0-2 mot Lokomotiv Klockartorpet och 0-0 mot ett inspirerat Irsta BK. Viktiga poäng gick förlorade och man ser faktiskt i dagsläget inte längre ut att vara den pragmatiskt segertuggande vinstmaskin vi vande oss vid under storhetstiden 2013-2016. Man är dock bara sex poäng från förstaplatsen och med 18 omgångar kvar kan som bekant mycket ännu hända.

I samma sits befinner sig även Lokomotiv Klockartorpet och Mälardalen FF. Sex respektive sju poäng upp till täten på en halv säsong är en fullt möjlig uppgift om spelet stämmer. Men ett par förluster kan å andra sidan bli ödesdigra och generera en på sikt alltför brant uppförsbacke. Blir spelkväll #6 vändpunkten eller början till slutet på dessa storklubbars titelambitioner?

Som tabellen ser ut nu kan det hela utmynna i ett raffinerat triangeldrama om den tredje och sista direktplatsen till Mästarcupen 2021.

Vilka klubbar kan utöver dessa då fortfarande räknas in i titelfajten? Skultuna Rangers haltar efter betänkligt med bara 13 spelade matcher på kontot. Man har dock en spännande tabellrad och kan vid idel segrar i de 5 släpande matcherna ta sig hela vägen upp till en tredjeplats. Säsongen lever alltså i allra högsta grad även om inte många bollar får studsa fel. Högstanivån finns där, det vet vi sedan tidigare.

Johan Lindbloms Bjurhovda har även de i teorin möjlighet att blanda sig i leken. Men en alltför ojämn start på säsongen har satt dem i ett tufft utgångsläge. Behöver redan nästa spelkväll rada upp segrar för att på allvar betraktas som en fullvärdig titelaspirant.

Irsta BK befinner sig i något av ett ingenmansland, en bit bakom Bjurhovda, men långt framför de två jumbolagen, IFK Hökåsen och Mälarstrand United. En horribel start på säsongen omöjliggjorde en framskjuten placering, men tendensen mot slutet har varit väldigt lovande. Segrar mot topplagen FC Hajduk och AC Haga talar sitt tydliga språk om att högstanivån på Irsta BK är väldigt hög. IBK kan bli att räkna med på allvar till nästa säsong.

Manés kyliga 2-1 mål i IBK:s chockseger mot AC Haga.

IFK och Mälarstrand har fortsatt sin egna interna uppgörelse i botten av tabellen. Precis som tidigare visar sig IFK vara den starkare av de två. De har dock inte mycket att sätta emot övriga klubbar poängmässigt, även om IFK de senaste spelkvällarna börjat plocka en och annan poäng även mot övriga lag.

Erik Diva