TREDJE RAKA LIGATITELN FÖR HAJDUK

FC Hajduk Hökåsen har gjort det igen. Mesta mästarna plockar hem sin elfte ligatitel och passar i farten på att tangera AC Hagas tidigare rekord på tre ligatitlar i rad. Under samma kväll vann Gidde Jokers den prestigefyllda Mästarcupen och Mälardalen FF Aroscupen.

Det var en segerrusig Mårtens som mötte pressen på lördagskvällen.

Vi är otroligt stolta och glada såklart. Att vinna tre raka ligatitlar är få förunnat men ligger också i linje med vår ambitionsnivå. Nu siktar vi på tolv totalt och fyra på raken!

Kalle Mårtens, FC Hajduk Hökåsen

Ja, det har varit en lång och rafflande säsong. I kölvattnet av ett ofrivilligt uppehåll säsong 2021, pga covid-19, var klubbar och managers extremt taggade på att åter kastas in i hetluften. Säsongspremiären i september såg två nya klubbar debutera och ett par nygamla göra comeback. Bjurhovda tog tag i taktpinnen och gick som bekant rent med fem raka segrar. Därefter har det klassiska momentumet svängt fram och tillbaka, främst mellan de två slutgiltiga titelaspiranterna FC Hajduk och Gidde Jokers.

Halvvägs in i säsongen kändes det som att det stod mellan oss och Jokers. Vi har varit i liknande situationer tidigare och jag visste hur viktigt det var att undvika onödiga poängtapp och formsvackor.

Mårtens

Ett tydligt mittenskikt skulle utkristallisera sig med Mälardalen, Skultuna, Bjurhovda, AC Haga och Lokomotiv. Även om AC Haga och även i viss mån Skultuna tappade fart mot slutet, var samtliga länge med i kampen om tredjeplatsen. I bottenstriden tampades Önsta, Råby och Brandthovda om att undvika jumboplatsen.

Efter spelkväll #4, med halva säsongen spelad, var Jokers i topp i en något haltande tabell. Hajduk hade några hängmatcher och skulle vid idel vinster kunna passera med några poängs marginal. Anfallsparet Ronaldo-Mbappé hade efter en tveksam start vid denna tidpunkt båda börjat hitta skärpan framför mål och segrarna radade upp sig.

Inför säsongsavslutningen hade Hajduk skaffat sig en kanonläge och Jokers var istället de som fick jaga. Med ett antal hängmatcher som tvunget skulle konverteras till segrar blev gapet till slut för stort. Med tre matcher kvar att spela kunde Hajduk till slut titulera sig mästare, återigen.

Vi växer som lag mot slutet av säsongen. Jag tror att det är vår rutin och vinnarkultur som till slut fäller avgörandet. Och har du två spelare som tillsammans producerar runt 90 poäng på en säsong så ligger du bra till.

Mårtens

Det slutgiltiga guldrycket gjordes direkt i inledningen av säsongsavslutningen. Fyra imponerande segrar radades upp (Bjurhovda 3-0, Lokomotiv 4-0, Gidde Jokers 5-2 och Skultuna 2-0) och satte spiken i kistan. När Jokers kort därefter spelar 1-1 mot Skultuna var saken klar.

Vi visar upp enorm disciplin och vet vad som gäller. Visst får vi många studsar med oss, men samtidigt gör vi många bra saker också. Mbappé är helt otrolig och gör väl 7-8 mål på de matcherna. I mina ögon är han säsongens MVP och en avgörande faktor.

Mårtens

Cuperna blev så jämna och spännande som ligaledningen hoppats inför lanseringen av det nya formatet. Att ha två cuper i viss nivåskillnad skulle ge alla ligans klubbar chansen att vara med och tampas om en titel. Cupkvalet som inleder säsongen sätter tonen för lagens förutsättningar och är ett kul inslag i säsongsupptakten.

I Mästarcupen floppade FC Hajduk och var borta från slutspelsdiskussionen redan efter tre omgångar av gruppspelet. Övriga fyra klubbar var då redan klara för slutspel. Till final tog sig Gidde Jokers FC som i en tät match kunde besegra regerande mästaren Lokomotiv Klockartorpet med 1-0. Triumfen innebar att Jokers nu vunnit hela 7 titlar sammanlagt, vilket befäster klubbens position som den näst mest framgångsrika klubben i ligans historia.

I Aroscupen skulle en annan storklubb triumfera. Mälardalen FF som misslyckades i Cupkvalet, spelade sina kort rätt och vann programenligt den “lilla” cupen. I finalen besegrades säsongens överraskningslag, nykomlingen Önsta FC, men 1-0. Segern gör att MFF nu vunnit 6 titlar i Pesligan och är med det den tredje starkaste klubben.

Alltid kul med en titel, ett bevis på att vi kan vinna matcher. Vi förlorar inte många matcher heller, 7 i ligan men väldigt många oavgjorda. Och kan vi kamma hem en cup så ska vi kunna göra det när det gäller i ligan också.

Robin Berglund, Mälardalen FF

Det finns mycket att analysera när säsongen skall summeras. Inte sedan Lokomotiv Klockartorpets senaste ligatitel 2012 har någon annan än FC Hajduk, Gidde Jokers eller AC Haga vunnit ligan. Är det dags för någon annan nästa år? MFF:s formkurva ser spännande ut. Om man inte hade haft ett så dåligt facit mot de övriga topplagen hade man säkerligen varit och nosat på titeln redan i år. Sedan 2015/1 har man dock 6-3-17 mot FC Hajduk och 5-6-15 mot Gidde Jokers. Bättrar man på de siffrorna framöver blir man att räkna med.

Lokomotiv Klockartorpet är en annan slumrande jätte som länge såg ut att lägga beslag på tredjeplatsen denna säsong. Man kroknade dock helt mot slutet och det är ingen hemlighet att manager Jangholt har djupa bryderier kring varför man inte lyckas.

Bjurhovda United har ofta snackats upp inför säsongerna men har sällan kunnat leverera enligt förväntningarna. Den fina starten denna säsong ledde till en lång formsvacka som slutligen vände tillbaka i säsongsavslutningen. Jämnhet och fokus är manager Lindbloms största problem och något att jobba vidare på.

Forna mästarklubben AC Haga var denna säsong helt under isen och inte alls att känna igen. Kanske väntar manager Göthsson på det paradigmskifte som komma skall när Pesligan framöver flyttar över till Playstation 5 och Efootball-serien. Erik Söderholms Skultuna Rangers uträttade ungefär vad som förväntades av dem och landade på en stabil mittenplacering. Man ska dock ha ett litet plus för att ha lyckats utmana konkurrenterna så väl och länge med den svaga spelartrupp man förfogar över. Det är tydligt att kapaciteten finns där och på sikt kan den unga truppen utvecklas till något riktigt bra.

Önsta FC och manager Moha Afrah gör en strålande debutsäsong och tar flera skalper mot etablerade topplag. Finalen i Aroscupen är bara grädden på moset och ett tecken på vart man är på väg. För Real Brandthovdas del var säsongen oerhört tuff och man lyckades undvika jumboplatsen med nöd och näppe. Fansens tålamod börjar ta slut och röster höjs kring manager Erikssons dedikation till klubben och sporten.

Trots att Råby Rovers blev sist är det mestadels positiva tongångar i Råby Rovers-lägret. Denna säsong innebar mycket “se-och-lära” och Sami Roos bör vara nöjd med att man vid ett flertal tillfällen stod för riktigt starka insatser mot svåra motståndare. Råby är helt klart på rätt spår.

Sist men inte minst ska säsongens utmärkelser delas ut. I omröstningar bland ligans managers har Säsongens MVP (Most Valuable Player), Säsongens Genombrott och Säsongens Manager röstats fram.

Säsongens MVP går kanske något överraskande till Skultunas succéstriker Jamie Vardy. Veteranen som tidigare representerat Gidde Jokers, där han aldrig riktigt fick chansen, svarade för mäktiga 38p (31+7) under sin första säsong i Skultunatröjan. Det innebär en femteplats i den totala poängligan. Hans snabbhet och placeringsförmåga har gjort honom till en nyckelfigur i klubbens anfallsspel som han i långa stunder själv burit på sina axlar. Förutom effektiviteten har britten även stått för flera vackra och minnesvärda mål. Även om några andra spelare på förhand kändes som hetare kandidater till priset är Jamie Vardy är en värdig MVP säsong 2022.

Säsongens Genombrott var det pris som på förhand kändes mest givet. Vinnare blir ingen mindre än den unge norrmannen Erling Braut Haaland, från Råby Rovers. 37p (33+4) under sin debutsäsong är inget annat än total succé. Pesligans Haaland är precis som i verkligheten ett fysiskt monster som dunkar in bollar från alla möjliga positioner. För att vinna “Säsongens Genombrott” behöver man inte vara “rookie” i ligan. Det räcker med att gå från en undanskymd tillvaro på bänken till att ta en startplats och imponera på planen. Haaland vann dock priset under sin rookie-säsong i ligan.

Säsongens Manager går till en av ligans två debutanter, Moha Afrah. I en jämn omröstning lyckades hans fina prestationer som manager för Önsta FC fälla avgörandet. Segrar över motståndare som FC Hajduk, AC Haga, Bjurhovda United och Skultuna Rangers imponerade så pass mycket att såväl liga som cupsegrare får ursäkta. Han blev ju faktiskt nästan cupmästare dessutom. Hans ödmjuka framtoning och dedikation för ligan spelar säkerligen också in när övriga managers får vara med och bestämma. Ett framtidsnamn.

Tack för denna säsong. Vi återkommer framåt hösten för uppsnack inför nästa!

Skribenter: Erik Diva & Simon Pank