SAMMANFATTNING 2017/1 (1)

PES-Bladets Erik Diva tar ett nytt grepp kring rapporteringen av ligan och sammanfattar spelkvällen lag för lag. Trevlig läsning!

pesligan_logonystor(1) AC Haga, 16p, +7, Isak Göthsson

Matcher:

Dynamo Haga (b) 1-0 (Lukaku)

Mälardalen FF (h) 2-1 (Diego Costa, självmål)

FC Hajduk Hökåsen (b) 2-0 (Lukaku, Hazard)

Västerås City (h) 3-1 (Lukaku, Embolo, Musa)

Skultuna Rangers (h) 1-1 (Lukaku)

Bjurhovda (b) 5-4 (Lukaku 3, Diego Costa, Aurier)

Analys:

ACH och Göthsson hade till synes vissa problem med det nya spelet till en början. Men trots att man var underlägset spelmässigt i de två inledande matcherna lyckades man på något sätt krångla sig till två segrar. Matchen mott MFF var stundtals väldigt ensidig och ett slumpartat självmål av Neuer gav hagaklubben segern. Det började dock så småningom se bättre ut och den tunga bortasegern mot Hajduk var välförtjänt. Enda poängtappet blev 1-1-matchen mot Söderholms Skultuna Rangers. Supervändningen i sista matchen från 0-4 till 5-4 blir ihågkommen och vittnar om lagmoral. Imponerat mest har tunge centertanken Lukaku gjort och inte minst tack vare sina sju mål. Är detta säsongen han passerar parhästen Diego Costa i skytteligan?

(2) FC Hajduk Hökåsen, 13p, +6, Kalle Mårtens

Matcher:

Mälardalen FF (b) 2-0 (Kroos, Coutinho)

Västerås City (h) 2-2 (Pogba, Neymar)

AC Haga (h) 0-2

Skultuna Rangers (b) 5-4 (Ronaldo 2, Griezmann 2, Neymar)

Bjurhovda United (h) 3-0 (Ronaldo 2, Neymar)

IFK Hökåsen (b) 3-1 (Ronaldo 3)

Analys:

FC Hajduk gick in i säsongen med en lyckad försäsong och ett bra transferfönster i ryggen. Profilvärvningen av Toni Kroos skulle också ge utdelning direkt då han snyggt placerade in 1-0 i premiären mot MFF. I hemmamötet med Västerås City var man stora favoriter och såg länge ut att gå mot en 2-1 seger innan bortalagets Pastore pangade upp kvitteringen i nättaket i slutminuterna. En missräkning som följdes upp av förlust även i nästa hemmamatch mot ACH. Men efter tre avslutande segrar och en Ronaldo i målform ser läget inför fortsättningen onekligen bra ut. Kroos och Pogba har hittat varandra på det centrala mittfältet och framåt har superkedjan med Griezmann, Neymar och Ronaldo alla hamnat i målprotokollet.

(3) Real Brandthovda, 11p, +13, Joakim “Glapp” Eriksson

Matcher:

Bjurhovda United (b) 1-1 (Rashford)

IFK Hökåsen (h) 2-0 (Muller, De Bruyne)

Irsta BK (b) 1-2 (Rashford)

Bäckby United (h) 8-0 (Rashford 3, Muller 3, Moreno, James Rodriguez)

Västerås City (b) 5-1 (Rashford 4, James Rodriguez)

Gidde Jokers FC (b) 2-2 (Muller, Ayew)

Analys:

Real Brandthovda hade sannerligen inte tuffast möjliga spelschema under premiärkvällen. Man gjorde dock jobbet och vann tre av de sex inledande matcherna. Två storsegrar ger även bra målskillnad som kan vara en viktig faktor när säsongen skall summeras. Farhågorna om huruvida underbarnet och monstervärvningen Marcus Rashford skulle underprestera blev snabbt motbevisade när han som 18-åring i sin premiärmatch i PES-Ligan ordnade en poäng borta mot Bjurhovda. Av bara farten fortsatte målproduktionen och engelsmannen parkerar på andraplats i skytteligan med sina 9 mål, ett fantastiskt facit. Nästa spelkväll blir upp till bevis för årets upplaga av Real då möten med bl.a AC Haga, Hajduk och Dynamo står på programmet.

(4) Dynamo Haga, 11p, +11, Matheus Larsson

Matcher:

AC Haga (h) 0-1

Skultuna Rangers (b) 3-3 (Lewandowski, Robben, Götze)

Bjurhovda United (h) 1-1 (Lewandowski)

IFK Hökåsen (h) 5-1 (Mata 2, Robben 2, Reus)

Irsta BK (b) 4-3 (Lewandowski 3, Robben)

Bäckby United (h) 7-0 (Reus 3, Lewandowski 2, Robben, Självmål)

Analys:

Ett på förhand av många hypat Dynamo Haga fick en tuff start på säsongen då man under de tre inledande omgångarna endast lyckades skrapa ihop två poäng. Förlusten i premiären och derbyt mot AC Haga var extra hård då man långa stunder var det bättre laget. Det skulle dock till slut lossna när IFK, IBK och Bäckby avhandlades utan större problem. Polske stjärnan Lewandowski ser het ut med sina sju mål och sammarbetet med övriga anfallsbesättningen fungerar allt bättre. Dynamo Haga har potentialen som krävs för att vara en outsider i titelracet.

(5) Gidde Jokers FC, 11p, +10, Marcus “Jonken” Johansson

Matcher:

Skultuna Rangers (h) 0-1

Bjurhovda Untied (h) 2-2 (Aguero, Bale)

IFK Hökåsen (b) 0-2 (Ibrahimovic, Vardy)

Irsta BK (h) 2-1 (Ibrahimovic, Bale)

Bäckby United (b) 9-1 (Ibrahimovic 8, Aguero)

Real Brandthovda (h) 2-2 (Ibrahimovic, Aguero)

Analys:

Johanssons Jokers är inte riktigt att känna igen ännu denna säsong. Visserligen imponerande man i 9-1 segern mot Bäckby, men i övrigt poängtapp och förlust mot klubbar man vanligtvis besegrar. Spelschemat för nästa spelkväll är också fullspäckat med tuffa matcher mot klubbar som AC Haga, MFF, Hajduk och Dynamo Haga. Något vi dock lärt oss är att aldrig räkna bort Jokers och möjligheten finns att man gör rent hus och toppar tabellen halvvägs in på säsongen. Ibrahimovic åtta fullträffar i en och samma match är något för rekordböckerna och fortsätter den reslige svensken på samma sätt blir man svårstoppade oavsett motståndare.

(6) Västerås City, 10p, -2, Lukas Andersson

Matcher:

Irsta BK (h) 1-0 (Carrasco)

FC Hajduk Hökåsen (b) 2-2 (Ramsey, Pastore)

Bäckby United (h) 2-0 (Tevez, Sturridge)

AC Haga (b) 1-3 (Sturridge)

Real Brandthovda (h) 1-5 (Carrasco)

Skultuna Rangers (b) 3-2 (Tevez 2, Carrasco)

Analys:

Säsongens stora överraskning såhär långt. Poängen borta mot Hajduk citerades efteråt av Andersson som “det största hittills i klubbens historia”. Utöver den lyckades man även bärga tre fullpoängare och bland dessa en stabil 3-2 seger mot numera etablerade Skultuna Rangers. Ett fint transferfönster med värvningar som Carrasco, Sturridge och Xhaka har lagt en god grund för framtiden för ett hungrigt City som denna säsong satt topp-8 som realistisk målsättning. Det kan mycket väl bli bättre än så för innerstadsklubben som imponerat på alla.

(7) Irsta BK, 9p, +2, Joakim Mathiesen

Matcher:

Västerås City (b) 0-1

Bäckby United (b) 2-0 (Alexis Sanchez, Pellé)

Real Brandthovda (h) 2-1 (Alexis Sanchez, Zaza)

Gidde Jokers FC (b) 1-2 (Zaza)

Dynamo Haga (h) 3-4 (Ben Arfa 3)

Mälardalen FF (b) 3-1 (Pellé 2, Självmål)

Analys:

Manager Mathiesens Irsta BK har sakta men säkert börjat konkurrera om positioner högre upp i tabellen. Fjolårssäsongens åttondeplats var den bästa hittills och man ser fortsättningsvis ut att bygga vidare på framgången och på allvar etablera sig som ett mittenlag. Tre segrar och tre förluster är facit med en plusmålskillnad som grädde på moset. Årets IBK ser välkomponerat ut och förvärvet av Ben Arfa verkar ge laget mer kreativitet och finess. Bortasegern med 3-1 över MFF är ett statement om att man vill vara med och leka med de stora grabbarna på allvar.

(8) Skultuna Rangers, 8p, +-0, Erik Söderholm

Matcher:

Gidde Jokers FC (b) 1-0 (Aubameyang)

Dynamo Haga (h) 3-3 (Pjanic, Aubameyang, Payet)

Mälardalen FF (b) 1-0 (Mkhitaryan)

FC Hajduk Hökåsen (h) 4-5 (Aubameyang 2, Rooney, Nianggolan)

AC Haga (b) 1-1 (Rooney)

Västerås City (h) 2-3 (Aubameyang 2)

Analys:

Skultuna Rangers hade på pappret tuffast möjliga spelchema inför premiären. Fyra av sex matcher var mot forna mästarlag och etablerade storklubbar och Söderholm hade i pressen spekulerat kring att man skulle vara nöjt med att få med sig sju poäng från kvällen. Nu fick man åtta och en helt okej start på det nya äventyret. De två segrarna kom båda på bortaplan mot Jokers och MFF och kanske viktigast av allt är att stjärnan, tillika klubbikonen Aubameyang, återigen fått igång målproduktionen. Rangers får närmast nästa spelkväll fokusera på att ta igen viktiga poäng då man möter mindre namnkunniga klubbar, dock med ett favorittryck på axlarna.

(9) Bjurhovda United, 4p, -4, Johan Lindblom

Matcher:

Real Brandthovda (h) 1-1 (Dele Alli)

Gidde Jokers FC (b) 2-2 (Dele Alli, Messi)

Dynamo Haga (b) 1-1 (Özil)

Mälardalen FF (h) 2-2 (Saul Niguez, Coman)

FC Hajduk Hökåsen (b) 0-3

AC Haga (h) 4-5 (Dele Alli 2, Messi, Coman)

Analys:

Efter kryss i de fyra inledande matcherna avrundades kvällen till slut med två tunga förluster. Matchen mot ACH vill man säkerligen radera från näthinnan så snabbt som möjligt. 4-0 blev till 4-5 och där hade man troligtvis redan hunnit räkna in tre viktiga poäng. Man tappade även 2-0 ledning till 2-2 mot MFF och fortsättningsvis får man lära sig att spela taktiskt och stänga de matcher man leder. Sex poäng istället för en hade inneburit häng på toppen istället för en niondeplats. Positivt är att de senaste säsongernas nyförvärv börjat prestera regelbundet i startelvan. Delle Alli, Kingsley Coman och Saul Niguez har alla blivit de poängspelare klubben sökt efter och är säkerligen navet i framtidens Bjurhovda United.

(10) Mälardalen FF, 4p, -5, Robin Berglund

Matcher:

FC Hajduk Hökåsen (h) 0-2

AC Haga (b) 1-2 (Kane)

Skultuna Rangers (h) 0-1

Bjurhovda United (b) 2-2 (Walcott 2)

IFK Hökåsen (h) 3-2 (Kane 2, Självmål)

Irsta BK (h) 1-3 (Benzema)

Analys:

Om Västerås City är säsongens överraskning är MFF sannerligen säsongens besvikelse. Med den fina fjärdeplatsen från i fjol i ryggen var förväntningarna högt ställda bland den stora skaran MFF-fans som längtat till säsongspremiären. Fyra poäng på sex matcher är inte acceptabelt och klubben har mycket att jobba med om man vill vara i närheten av framskjutna placeringar. Dock bör nämnas att MFF stundtals spelat riktigt bra och haft maximalt oflyt i flera matcher. Men flyt brukar jämna ut sig i längden och är inget man kan skylla på i slutändan. Manager Berglunds mannar ÄR bättre än tabellen visar och redan nästa spelkväll påbörjar man klättringen uppåt. Frågan är bara om man redan är för långt efter och om topp-4 är ett realistiskt slutmål.

(11) IFK Hökåsen, 1p, -11, Daniel Winge

Matcher:

Bäckby United (h) 0-0

Real Brandthovda (b) 0-2

Gidde Jokers FC (h) 0-2

Dynamo Haga (b) 1-5 (Busquets)

Mälardalen FF (b) 2-3 (Suarez, Jackson Martinez)

FC Hajduk Hökåsen (h) 1-3 (Higuain)

Analys:

Nej, premiären blev för IFK:s del inget att hänga i julgranen. Kryss mot bottenkollegan Bäckby i öppningsmatchen följdes upp av idel förluster mot etablerat motstånd. IFK och Daniel Winge har mycket att fundera på inför fortsättningen om man vill ta nästa steg i klubbens utveckling. Ett av problemen är spelet på sista tredjedelen som man inte alls fick att stämma till en början. Men fyra mål på de tre avslutande fighterna, trots förluster, kan vara ett tecken på att man är på rätt väg. Ett tufft spelschema kan också vara en förklaring och nästa spelkväll ser motståndet något mer mänskligt ut.

(12) Bäckby United, 1p, -27, Conny Gangstad

Matcher:

IFK Hökåsen (b) 0-0

Irsta BK (h) 0-2

Västerås City (b) 0-2

Real Brandthovda (b) 0-8

Gidde Jokers FC (h) 1-9

Dynamo Haga (b) 0-7

Analys:

Förra säsongens nykomling tillika jumbo, Bäckby United, fick en minst lika tuff start denna gång. Efter poängen i premiären gick det rakt nedåt, med tre avslutande matcher man helst vill glömma. 0-8, 1-9 och 0-7 är häpnadsväckande resultat och klubben har mycket att jobba med framledes. Tittar man krasst på tabellen är man bara 3p från en niondeplats, men ser man enbart till prestationen är det mycket längre än så. Conny Gangstad är fortfarande ny i PES-ligan och behöver kanske även denna säsong på sig för att hitta rytmen. Alla hoppas naturligtvis att även Bäckby skall bli konkurrenskraftiga och börja vinna matcher. Ju jämnare desto roligare.

Skribent: Erik Diva