SAMMANFATTNING 2017/1 (2)

Då var det dags igen för en sammanfattning av den senaste spelkvällen, 2017/1 (2). På grund av olika omständigheter blev spelkvällen inte fullständning och tabellen haltar på flera håll. Regerande mästarna, AC Haga, har dock utökat sin ledning och ser ut att segla ifrån det övriga fältet i toppen. Trevlig läsning!

pesligan_logonystor

(1) AC Haga, 10 matcher, 28p, +21, Isak Göthsson

Matcher:

IFK Hökåsen (h) 4-0 (Lukaku 2, Diego Costa, Musa)

Irsta BK (b) 3-0 (Lukaku 2, Arda Turan)

Bäckby United (h) 3-0 (Lukaku 2, Diego Costa)

Real Brandthovda (h) 4-0 (Diego Costa 3, Lukaku)

Analys:

Hagaklubben fortsätter rada upp segrar och ångar på i ensamt gemak uppe i toppen. Full pott och fantastiska 14-0 i målskillnad blev facit senast. Lukaku fortsätter att ösa in mål och toppar skytteligan med 16 baljor. Motståndet var dock inte det tuffaste och till helgen är det upp till bevis på riktigt. Alla toppkollegor står på programmet och får man med sig bra resultat är guldet i praktiken redan säkrat.

(2) Skultuna Rangers, 11 matcher, 21p, +13, Erik Söderholm

Matcher:

Bjurhovda (h) 2-2 (Aubameyang, Lacazette)

IFK Hökåsen (b) 5-1 (Aubameyang 2, Payet, Ribery, Lacazette)

Irsta BK (h) 2-1 (Aubameyang 2)

Bäckby United (b) 5-2 (Pjanic 2, Payet 2, självmål)

Real Brandthovda (h) 5-0 (Aubameyang 4, Payet)

Analys:

Skultuna Rangers klarade av säsongpremiären helt ok, med tanke på det svåra spelschemat. Men senast var man verkligen på hugget och klättrade från en åttonde till en andraplats med endast ett poängtapp på hela kvällen. Klubbikonen Aubameyang pangade in hela nio mål och självförtroendet är säkerligen på topp hos manager Söderholm. Ska man lyckas utmana om titeln på rikitigt? En topp topp-3 placering känns fullt realistisk.

(3) Dynamo Haga, 10 matcher 20p, +13, Matheus Larsson

Matcher:

Real Brandthovda (b) 2-1 (Lewandowski, Reus)

Gidde Jokers (b) 0-2

Västerås City (b) 3-1 (Gabriel Jesus 2, Robben)

Hajduk Hökåsen (h) 2-1 (Lewandowski, Robben)

Analys:

Dynamo Haga fortsätter att plocka poäng och går mot sin bästa säsong någonsin. Laget ser gediget och sammansvetsat ut och ser till att vinna måstematcherna mot lagen på undre halvan. Matheus Larssons manskap har även de alla möjligheter att vara med och slåss i toppen hela vägen in i 22:a omgången. Lewandowski och Robben har tillsammans stått för 16 av klubbens 27 fullträffar hittills.

(4) FC Hajduk Hökåsen, 9 matcher, 19p, +9, Kalle Mårtens

Matcher:

Irsta BK 1-0 (h) (Ronaldo)

Bäckby United (h) 3-0 (Ronaldo 2, Neymar)

Dynamo Haga (b) 1-2 (Batshuayi)

Analys:

Hajduk har visserligen fått en godkänd start på säsongen men är nog inte helt tillfreds med sin insats spelmässigt. Det har inte riktigt klaffat och manager Mårtens kliar sig nog i huvudet över hur han skall få igång målproduktionen på allvar. Ronaldo har visserligen levererat med 10 mål hittills, men fler behöver kliva fram och visa att de vill ha en plats i startelvan. Med färre matcher spelade än toppkonkurrenterna har man dock bra häng på andraplatsen.

(5) Västerås City, 10 matcher 16p, -4, Lukas Andersson

Matcher:

Gidde Jokers (h) 1-0 (Mertens)

Bjurhovda United (b) 2-1 (Sturridge, Walker)

Dynamo Haga (h) 1-3 (Sturridge)

Mälardalen FF (h) 1-3 (Carrasco)

Analys:

Många trodde nog att Citys fina säsongspremiär var en tillfällighet och att man sakta men säkert skulle dala i tabellen. Istället har man avancerat en position och lyckats med sin största skalp hittills, när Gidde Jokers 1-0-besegrades hemma på cityarenan. Fokus är fortfarande att hamna topp-8 och läget ser just nu väldigt ljust ut för Västerås City.

(6) Gidde Jokers FC, 8 matcher 14p, +11, Marcus “Jonken” Johansson

Matcher:

Västerås City (b) 0-1

Dynamo Haga (b) 2-0 (Ibrahimovic 2)

Analys:

Johanssons Jokers hann bara med två matcher senast och fick med sig en vinst och en förlust. Läget inför fortsättningen ser inte jätteljust ut, men med vinster i hängmatcherna kan man plötsligt vara med på allvar igen. Jokers har mycket att bevisa då man på senare år varit svårslaget och alltid favorittippat. Ser vi början på en svacka eller studsar man tillbaka redan till helgen? Ibrahimovic gör en kanonsäsong på ålderns höst och måste fortsätta leverera om så ska bli fallet.

(7) Bjurhovda United, 11 matcher, 14p, +3, Johan Lindblom

Matcher:

Skultuna Rangers (b) 2-2 (Schurrle, Coman)

Västerås City (h) 1-2 (Coman)

IFK Hökåsen (h) 3-0 (Schurrle, Coman, Özil)

Irsta BK (b) 3-1 (Dele Alli 2, Alba)

Bäckby United (h) 3-0 (Messi, Dele Alli, Saul Niguez)

Analys:

Lindbloms Bjurhovda skramlade till slut ihop många poäng och fick en lyckad spelkväll. Tre imponerande segrar med många mål har även fört dem upp på plusmålskillnad, vilket i slutändan kan vara viktigt i kampen om positioner på övre halvan. Röster har höjts över Messis vara eller icke vara i laget efter ytterligare en halvdan start på säsongen målmässigt. Unga spelare som Dele Alli och Kingsley Coman har varit bättre och frågan är om Lindblom ska passa på att casha in för Messi medan han fortfarande är värd mycket pengar?

(8) Mälardalen FF, 9 matcher, 13p, 4, Robin Berglund

Matcher:

Bäckby United (b) 7-1 (Benzema 5, Kimmich 2)

Real Brandthovda (h) 2-1 (Benzema 2)

Västerås City (b) 3-1 (Iniesta, Benzema, Guidetti)

Analys:

MFF har äntligen fått lite medvind och poängen börjar trilla in. Tre segrar på tre matcher och plötsligt är man med i matchen igen. Benzema verkar ha hittat formen och är inne i ett riktigt målstim med åtta mål senast. Att han visar vägen för det “nya” MFF är ovärderligt för fortsättningen av säsongen och nästkommande. Berglund har fått lite arbetsro och kanske blir detta en okej säsong trots allt.

(9) Real Brandthovda, 10 matcher, 11p, +2, Joakim “Glapp” Eriksson

Matcher:

Dynamo Haga (h) 1-2 (De Bruyne)

Mälardalen FF (b) 1-2 (Campbell)

AC Haga (b) 0-4

Skultuna Rangers (b) 0-5

Analys:

En mycket tung kväll för Erikssons Brandthovda som sjönk som en sten i tabellen efter fyra förluster. Klubben får ta nya tag och hoppas att trenden vänder snabbt och att spelet börjar fungera igen. Spelare som Muller och De Bruyne måste ta ansvar då hela målproduktionen inte kan vila på unge Rashfords axlar. Brandthovda är bättre än vad tabellen visar.

(10) Irsta BK, 10 matcher, 9p, -5, Joakim Mathiesen

Matcher:

Hajduk Hökåsen (b) 0-1

AC Haga (h) 0-3

Skultuna Rangers (b) 1-2 (David Silva)

Bjurhovda United (h) 1-3 (Origi)

Analys:

Precis som Brandthovda hade IBK en mycket tung kväll senast. Den finfina säsongsinledningen kunde inte följas upp när på pappret mer etablerade klubbar stod för motståndet. Trots en fin insats föll man med uddamålet borta mot Hajduk och sedan inkasserades ytterligare tre förluster därefter. Irsta och manager Mathiesen saknar kanske ännu stabiliteten över en hel säsong för att vara ett lag på övre halvan. Mer än halva säsongen återstår dock och det blir spännande att se hur man repar sig.

 

(11) IFK Hökåsen, 9 matcher, 1p, -22, Daniel Winge

Matcher:

AC Haga (b) 0-4

Skultuna Rangers (h) 1-5 (Witsel)

Bjurhovda United (b) 0-3

Analys:

Det går fortsättningsvis tungt för IFK som nu är inne på sin tredje säsong i ligan. Spelet kan stundtals fungera riktigt bra, men med tanke på vilka spelare man har i anfallslinjen måste fler bollar börja trilla in. Higuain som stod för åtta fullträffar förra säsongen har hittills bara mäktat med en enda och detsamma gäller Suarez. Försvarsmässigt ser det samtidigt ihåligt ut och kanske bör Winge fundera över en ny uppställning för att få bukt på defensiven och börja där.

 

(12) Bäckby United, 11 matcher, 1p, -45, Conny Gangstad

Matcher:

Mälardalen FF (h) 1-7 (Welbeck)

Hajduk Hökåsen (b) 0-3

AC Haga (b) 0-3

Skultuna Rangers (h) 2-5 (Thiago Motta, Koke)

Bjurhovda United (b) 0-3

Analys:

Problemen fortsätter hopa sig över Conny Gangstad och Bäckby United. Denna gång fem raka förluster och bara tre mål framåt. Kanske saknar man en toppklass-striker som står för målen, eller så håller truppen inte måttet för PES-Ligan. Det enda ljuset i mörkret är kanske att man denna kväll inte åkte på lika många storförluster som senast. Kanske är man ändå på väg mot en förbättring av något slag? Manager Gangstad har hursomhelst rätt inställning och förväntar sig inte några underverk på kort sikt.

Skribent: Erik Diva