SPÄNNANDE AVSLUTNING VÄNTAR

lo pescetto

Inför sista spelkvällen är det dramatik i tabellen – på flera håll. I toppen har denna gång Gidde Jokers och AC Haga dragit iväg i en tvekamp om titeln. Den prestigefyllda tredjeplatsen har flera aspiranter och i mitten är det lika tjockt och spännande som vanligt.

Säsong 2016/2 – den första med 12 deltagande klubbar – har blivit precis så intressant som den förutspåddes bli. Även om de väntade topplagen parkerar i just toppen, finns det mycket att analysera och fundera över inför den avslutande kvällen. TV-pengarna inte minst. Ett par placeringar hit eller dit kan innebära mycket i jakten på förstärkningar till nästa säsong.

Vi börjar denna gång nedifrån. Fast förankrat i botten finner vi debuterande Bäckby United som trots stundtals kreativt spel inte lyckats skrapa ihop mer än fyra poäng. Viktigt att lägga på minnet är att många nykomlingar inte plockar mycket mer än så under sin detutsäsong. IFK Hökåsen och numera nedlagda Irsta FG är båda exempel på klubbar som inte nådde upp till tio inspelade poäng under debutåret.

Plats 8-11 är ett enda stort getingbo av mer eller mindre rutinerade klubbar som antingen överraskat eller underpresterat. Bjurhovda United hoppas säkert hitta tillbaka till sitt vägvinnande spel från fjolårssäsongen medan Västerås City, IFK Hökåsen och Irsta BK säkerligen är nöjda med sina prestationer. Västerås City, ligans andra nykomling, har med ett par matcher tillgodo fortfarande möjlighet att uträtta ett kanonresultat under klubbens jungfruår.

I ett litet ingenmansland på 7 plats är Dynamo Haga placerat. Manager Larsson är säkert inte helt nöjd då säkra källor hävdar att hans personliga målsättning för säsongen var betydligt högre än så. Möjligheter att klättra finns såklart, men då ska poängen trilla in i strid ström.

Strax bakom trion som tänkt sig göra upp om tredjeplatsen hittar vi ett Real Brandthovda som gjort en finfin säsong. Fler vinster än förluster och fortfarande goda möjligheter till en ännu bättre placering.

Platserna 3-5 ockuperas i följd och ordning av Hajduk Hökåsen, Mälardalen FF och Skultuna Rangers. Alla återfinns inom fyra poäng och ett formtoppat Rangers är sannerligen suget på att snuva de två titanerna på en pallplats. Hajduk Hökåsen har förövrigt aldrig placerat sig sämre än trea någonsin under en ligasäsong. Detta blir troligen ett drama ända in på mållinjen.

Då var det så dags för toppstriden. Gidde Jokers eller AC Haga? Rutin eller entusiasm? AC Haga har visserligen hunnit samla på sig en hel del rutin, men inte i klass med Johanssons Jokers. I friskt minne minns vi även hur Isak Göthsson misslyckades i ett identiskt läge 2016/1, den gången i kamp med Hajduk. Båda klubbarna har på pappret tuffa spelscheman och det känns väldigt svårt att tippa någon klar vinnare. ACH skulle vid seger bärga sin andra ligatitel och Jokers sin fjärde. Med det skulle klubben hamna sida vid sida med MFF, på andra plats över vunna ligatitlar i ligans historia.

Erik Diva