TRÄNARNA: HAJDUK OCH ACH GÖR UPP OM TITELN

Tränarna har sagt sitt. Hajduk Hökåsen vinner ligan och Västerås City plockar hem Europa League. Detta är bara ett par av svaren vi fick när ligans första men förhoppningsvis inte sista, tränarenkät genomfördes.

På uppdrag av PES-Ligans förbundsstyrelse (PLF) satte sig Erik Diva och Simon Pank ned för att skriva ihop en tränarenkät inför säsong 2017/2. PLF var intresserat av att pejla läget bland tränarna och samtidigt bygga upp en hype inför den stundande premiären. 10 av 12 managers bemödade sig att svara på de åtta frågorna och i vissa fall fick vi dubbla svarsalternativ. Vi valde till slut att ta med dessa i sammanräkningen. Trevlig läsning!

enkat01

Kommentar: Endast två klubbar fick röster och inte helt oväntat är det ligans historiskt största klubb, FC Hajduk samt de senaste säsongernas gigant, AC Haga som ser ut att göra upp om ligatiteln. Något otippat är det Hajduk och inte ACH som drar det längsta strået och får flest röster.

enkat02

Kommentar: Svaren på denna fråga förtydligar favoritskapet för nyss nämnda klubbar. Kanske kan dock Gidde Jokers blanda sig in i leken som underdog?

enkat03

Kommentar: Strax bakom favoriterna återfinns ett helt koppel av klubbar som alla har kapaciteten att nå en topp-3 placering. Det är enligt tränarna helt jämnt skägg mellan MFF, Dynamo, Rangers, Jokers och Bjurhovda United. Alla utom Skultuna har någon gång varit på pallen och kanske är det deras tur nu?

enkat04

Kommentar: Här finner vi idel beprövade målskyttar och visst vore det överraskande om inte dessa namn återfanns högt upp i skytteligan. Benzema är den enda som inte vunnit den, trots flera fina placeringar. Ronaldo har tre inteckningar, Diego Costa och Lukaku varsin.

enkat05

Kommentar: Den finare av cupernas första upplaga känns på förhand helt öppen. Hajduk, Jokers och MFF får något större stöd än de övriga fyra som fått röster. Endast Real Brandthovda blev utan röst och kan spela avslappnat när man möter Hajduk i kvartsfinalen.

enkat06

Kommentar: Enligt tränarna blir City främste kandidat till slutsegern när även Europa League har premiär i PES-Ligan. IBK är främste utmanare framför IFK och Bäckby. Alla klubbar fick röster vilket vittnar om att cupen kan bli mycket jämn och spännande.

enkat07

 

Kommentar: Denna fråga var den som fick mest spridda svar med hela åtta olika utfall. En snabb analys kan peka på att ligan är i ett skede där den är väldigt öppen på sina håll och därmed svårtippad. IFK, Bjurhovda och City är dock de lag som spås överraska mest.

enkat08

Kommentar: Epitetet “Årets Flopp” vill självklart ingen klubb eller manager bära. Men om någon/några överträffar sig själva måste det även finnas de som underpresterar. Inför denna säsong spås Bäckby få bita i det sura äpplet, men även Real och MFF är i farozonen.

Skribenter: Erik Diva och Simon Pank